Hudba a film

Divadlo Romathan v Košiciach uvedie koncert Podmanivé rómske melódie

"Divadlo chce takýmto spôsobom osloviť najmä mládež študujúcu umenie, keďže bude podľa neho pokračovateľkou tradície."

TASR, 10. júna 2024 18:29
Na snímke Skúška premiéry Podmanivé rómske melódie v divadle Romathan. Foto: FOTO TASR - František Iván

Divadlo Romathan v Košiciach pripravilo pre divákov hudobno-tanečný program s názvom Podmanivé rómske melódie. Ide o pokračovanie úspešnej trilógie koncertov, ktoré predstavilo v uplynulom období. Pre TASR to uviedol riaditeľ divadla Karol Adam s tým, že takýmto formátom chcú upriamiť pozornosť na význam a uchovávanie tradičnej rómskej nehmotnej kultúry ako súčasti kultúrneho dedičstva.

Koncert bude pozostávať z 11 čísiel, pričom pôjde o orchestrálne, spevácke i tanečné prevedenie. "Čo sa týka tancov, zamerali sme sa na rôzne typy rumunských, maďarských a slovenských rómskych tancov, aby ich divák mohol porovnať," spresnil. Obsah programu dramaturgicky korešponduje s obdobím 40. až 50. rokov.

Divadlo chce takýmto spôsobom osloviť najmä mládež študujúcu umenie, keďže bude podľa neho pokračovateľkou tradície. "Cieľom projektu je ochrániť nehmotné kultúrne dedičstvo Rómov, prispieť k upevňovaniu povedomia o ňom ako o trvalej súčasti svetového kultúrneho dedičstva, k podpore a rozvíjaniu rozmanitosti jeho prejavov, k hlbšiemu poznaniu zložiek nehmotného kultúrneho dedičstva spoločenstiev, skupín a jednotlivcov a k jeho rozvoju na miestnej, národnej a medzinárodnej úrovni," uvádza divadlo na svojej webovej stránke.

Koncert v premiére uvedú v utorok (11. 6.) o 17.00 h v priestoroch divadla na Továrenskej ulici v Košiciach.











Komentáre