Hudba a film

Činohra SND uviedla premiéru hry Maxima Gorkého Vassa

"Gorkij napísal hru Vassa Železnovová v roku 1910 a novú verziu v roku 1935. Činoherný súbor uvádza úpravu tej druhej."

TASR, 3. júna 2024 12:56
Inscenácia hry M. Gorkého Foto: Peter Chvostek, FB Činohra SND

Činohra Slovenského národného divadla (SND) odpremiérovala v sobotu 1. júna inscenáciu hry Maxima Gorkého Vassa. "Hra o bohatstve, ktoré sa stáva osudným. O živote, ktorý chceme chrániť a zachrániť. Ale za akú cenu?" je podtitul novinky činoherného súboru v úprave a réžii Ingrid Timkovej.

Po úprave Gorkého hry Vassa Železnovová ostalo v názve len krstné meno. "Azda aj preto, lebo tvorcovia prinášajú sústredenejšiu analýzu konania tvrdej, dravej ženy, podnikateľky, matky, v konečnom dôsledku človeka vo vyhrotenej kritickej, krízovej situácii," uvádza SND.

Gorkij napísal hru Vassa Železnovová v roku 1910 a novú verziu v roku 1935. Činoherný súbor uvádza úpravu tej druhej. "Prináša napätie predovšetkým medzi dvoma postavami, Vassou a jej nevestou, revolucionárkou Rachel, napätie medzi dvoma svetmi, medzi myšlienkovými prúdmi, z ktorých sa rodí dráma," približuje divadlo.
V réžii Ingrid Timkovej, na scéne a v kostýmoch Emy Terenovej stvárňuje hlavnú postavu Diana Mórová. Foto: Peter Chvostek, FB Činohra SND

"Dnes možno vnímať obe verzie Vassy ako dve autonómne a samostatné hry, ktoré hovoria aj o istom skúsenostnom autorskom oblúku, a trpké pochopenie situácií, ktoré revolučné udalosti (ne)priniesli. To, čo obe verzie kľúčovo prepája, je silná ženská hrdinka, matka, podnikateľka Vassa. To, čo sa mení, sú dané okolnosti, rodinná biografia a silná prítomnosť politiky," dodáva dramaturgička predstavenia Miriam Kičiňová.

Na Maxima Gorkého, označovaného za "búrliváka revolúcie", hľadača pravdy, ktorý bol často preceňovaný i podceňovaný, majú tvorcovia inscenácie Vassa ambíciu pozrieť sa očami dneška. V réžii Ingrid Timkovej, na scéne a v kostýmoch Emy Terenovej stvárňuje hlavnú postavu Diana Mórová. Ďalej účinkujú Jozef Vajda, Martin Šalacha, Anežka Petrová, Rebeka Poláková, Monika Hilmerová, Štefan Bučko a poslucháči bratislavskej Vysokej školy múzických umení (VŠMU).



Komentáre