Hudba a film

SND čaká premiéra hry scény zo života režiséra (Ingmara Bergmana)

"Režisér Roman Polák prežil s Bergmanom, jeho témami a temnotou tri roky. V hlavnej úlohe sa predstaví herec Milan Ondrík."

TASR/Webmagazin.sk, 18. júna 2021 11:19
Na snímke predstaviteľ Bergmana Milan Ondrík a vpravo predstaviteľka Liv Zuzana Fialová počas tlačovej konferencie po generálke hry Scény zo života režiséra (Ingmara Bergmana). Foto: TASR Pavel Neubauer

Činohra Slovenského národného divadla (SND) uvedie v piatok 18. júna prvú premiéru inscenácie Scény zo života režiséra (Ingmara Bergmana). V hre, ktorú na základe spomienok a scenárov jedného z najvplyvnejších divadelných a filmových režisérov 20. storočia napísal režisér Roman Polák. "Je to jeden z príkladov človeka, ktorý prežil zvláštny život a niečo zmysluplné po ňom zostalo," uviedol pre TASR k novému titulu venovanému švédskemu režisérovi autor a režisér Roman Polák. Pri tvorbe hry vychádzal nielen zo spomienok a scenárov jedného z najvplyvnejších divadelných a filmových režisérov 20. storočia. V texte použil úryvky z hry Augusta Strindberga Hra snov, inscenácia čerpá životopisné údaje z autobiografických kníh Laterna Magica od Ingmara Bergmana, Premena od Liv Ullmannovej a Nepokojní od Linn Ullmannovej.

"Pre mňa to boli tri roky žitia s Bergmanom, jeho témami a temnotou," priznal Polák k hre, ktorej príbeh sa dotýka samotnej podstaty umeleckej práce a divadla, podstaty povolania režiséra. Ten sa vymetaním vlastných démonov snaží pomenovať démonov celej spoločnosti. V hre sa prelínajú osobné problémy režiséra s rodičmi, partnerkami a so spolupracovníkmi a problémy umeleckej práce pri tvorbe divadelného diela.
Na snímke sprava režisér Roman Polák, predstaviteľka matky Zuzana Studenková a predstaviteľ otca Juraj Vajda počas tlačovej konferencie po generálke hry Scény zo života režiséra (Ingmara Bergmana) v SND. Foto: TASR Pavel Neubauer

V postave Bergmana sa divákom predstaví Milan Ondrík, v úlohe matky Zdena Studenková, otca stvárňuje Jozef Vajda. Ďalej účinkujú Ingrid Timková, Zuzana Kocúriková, Zuzana Fialová, Martin Huba, Daniel Fischer, Martin Šalacha, Roman Poláčik, Rebeka Poláková a iní. "Práca bola veľmi intenzívna, viac som sa musel venovať aj domácej príprave, aby som bol slobodný. Ako sa hovorí, herec je slobodný vtedy, keď pozná text, čoho nebolo málo," priznal Ondrík s tým, že pri stvárňovaní Bergmana sa v sebe snažil hľadať emočnú skúsenosť z detstva. "Veľakrát, keď Roman hovoril príhody z detstva, z kostola, vôbec z dospievania, pocity sa stretávali. Prekvapovali sme sa, že trošku sa vo všetkom podobáme s tým, čo Bergman prežíval, čo ho trápilo. Niekto to prežíval v Novom Meste nad Váhom, niekto vo Švédsku a niekto na Orave," dodal.

Fialová komentovala účinkovanie v novom titule, v ktorom hrá švédskeho režiséra Roman Ondrík, že jej úlohou bolo len doplniť Bergmanovu skladačku vzťahom s Liv Ullmannovou. Podľa nej sa veľmi ťažko stvárňuje postava, ktorá bola reálnou ženou a herečkou: "Nesnažila som sa ju napodobovať, ale ísť po úprimnej línii vzťahovej, ten vzťah začínal obdivom herečky k režisérovi, úctou, cez lásku to prešlo až do týrania, v ktorom sa obaja ako umelci kochali, až po vyprázdnenie."

Vajda podčiarkol, že inscenácia, v ktorej zastupuje "puritánskosť" sveta, prináša veľmi silné a emotívne situácie: "Úprimne poviem, nezávidel som Bergmanovi život s jeho rodičmi."

Studenkovú uvidia diváci v úlohe matky s rozpolteným charakterom. "Emociálne je nastavená v svojej mysli ako žena, ktorá miluje svet, život, kultúru, je liberálna, a na druhej strane ju poznačí spolužitie s príšerným mužom," vysvetľuje herečka. Podľa vlastných slov si nevie predstaviť, že by ju niekto vedel ovplyvniť dogmami, podobne ako to bolo v živote slávneho režiséra: "Pretože som neveriaca, ale vidím tu šancu v tom, aby sme ľuďom ukázali, čo dogmatické myslenie, názor urputných rodičov a ich ambícia vytvoriť si deti na svoj obraz, môže s deťmi spraviť. Nie každé dieťa má to šťastie, že sa to pretaví do tvorivého procesu, mnohé sa psychicky zlomia."

Druhá premiéra inscenácie je naplánovaná na sobotu 19. júna.

Komentáre