Hudba a film

Na Art Film Feste uvedú prvý hraný slovenský film Jánošík z roku 1921

"Sto rokov od premiéry prvého dlhometrážneho hraného slovenského filmu ho v Košiciach uvedú so živým hudobným doprovodom."

TASR, 11. júna 2021 11:24
Prvý hraný slovenský film Jánošík nakrútil režisér Jaroslav Siakeľ pred sto rokmi. Foto: Slovenský filmový ústav

Cenu prezidenta festivalu udeľuje Milan Lasica za rozvoj filmového umenia v domácom i medzinárodnom kontexte. Pri príležitosti stého výročia vzniku prvého slovenského dlhometrážneho hraného filmu ju získa in memoriam režisér a kameraman Jaroslav Siakeľ.

Už ako šestnásťročný syn slovenskej roľníckej rodiny emigroval z rodnej Blatnice do USA za bratom Danielom, ktorý tam pracoval ako kameraman, vynálezca a konštruktér filmových prístrojov. K filmovému umeniu sa tvorca dostal cez fotografovanie, po I. svetovej vojne sa venoval nakrúcaniu krátkych hraných i dokumentárnych filmov. O pár rokov neskôr spolu s bratom založil „Tatra“ Film Corporation, produkčnú spoločnosť, ktorá financovala nakrútenie prvého dlhometrážneho hraného filmu na Slovensku – v roku 1921 sa ním stal Jánošík v réžii Jaroslava a s kamerou Daniela Siakeľa. Art Film Fest snímku uvedie v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom po rovných 100 rokoch od jej premiéry, so živým hudobným sprievodom hudobníkov Davida Kollara a Tomáša Mutinu.
Na historickej snímke slovenský režisér Jaroslav Siakeľ. Foto: Slovenský filmový ústav

„Atmosféra festivalu je zakaždým očarujúca, Košice dýchajú umením a emóciami, ulice sú plné filmových nadšencov a v meste môžete zahliadnuť najžiarivejšie hviezdy slovenského a európskeho filmového neba. Verím, že Košičania, poznačení udalosťami posledného roka a pol, si ho tentoraz o to viac vychutnajú,“ hovorí Jaroslav Polaček, primátor mesta Košice, ktoré festivalu poskytuje okrem finančnej podpory aj podporu v propagácii či ďalších oblastiach. „Sme veľmi hrdí, že Košice sú domovom Art Film Festu už od roku 2016 a som rád, že za ten čas sa u nás tento atraktívny festival udomácnil.“

Milovníkov kinematografie, filmárskych hostí a ďalších hostí bude možné stretnúť v Košiciach v dňoch 23. – 27. júna 2021. Bližšie informácie o filmových sekciách či o vstupnom na 28. Medzinárodný filmový festival Art Film Fest ponúka webstránka podujatia www.artfilmfest.sk.

Komentáre