Hudba a film

Slovenským kandidátom na cenu Oscar je film Koza

"Slovenského nominanta na prestížne filmové ocenenie Oscar vyberali členovia SFTA zo siedmich snímok, ktorých producenti potvrdili, že spĺňajú podmienky AMPAS."

TASR, 23. septembra 2015 10:30
Na snímke hlavná postava filmu Peter "KOZA" Baláž počas tlačovej konferencie k hranému filmu s názvom "KOZA" Foto: TASR/Martin Baumann
Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) navrhla na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) v kategórii cudzojazyčný film snímku Koza režiséra Ivana Ostrochovského.

Slovenského nominanta na prestížne filmové ocenenie Oscar vyberali členovia SFTA zo siedmich snímok, ktorých producenti potvrdili, že spĺňajú podmienky AMPAS. Okrem vybraného titulu to boli aj filmy Láska na vlásku (r. M. Čengel Solčanská), Comeback (r. M. Remo), Rukojemník (r. J. Nvota), Tak ďaleko, tak blízko (r. J. Vojtek), Sedem zhavranelých bratov (r. A. Nellis) a Očami fotografky (r. M. Mináč).

Na základe výsledkov hlasovania členov akadémie prezídium SFTA potvrdilo, že film režiséra Ivana Ostrochovského Koza bude reprezentovať Slovensko v súťaži AMPAS v kategórii cudzojazyčný film. Rozpráva príbeh bývalého olympionika, ktorý sa so svojím manažérom vydáva na posledné turné. V zápasoch však ide od jednej prehry k druhej, napriek tomu však bojuje o svoje šťastie až do konca.



Film mal premiéru na tohtoročnom Berlinale, odvtedy ho uviedla dvadsiatka medzinárodných festivalov, na ktorých získal 11 ocenení.

Režisér Ivan Ostrochovský absolvoval magisterské štúdium na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave, na Katedre dokumentárnej tvorby, pokračoval doktorandúrou na Katedre audiovizuálnych štúdií v Banskej Bystrici. Jeho celovečerný režijný debut Zamatoví teroristi, ktorý spolurežíroval s Pavlom Pekarčíkom a Petrom Kerekesom, získal na MFF Karlovy Vary 2013 cenu FEDEORA.

TASR informovala Silvia Dydňanská, výkonná sekretárka SFTA.

ODPORÚČAME AJ:
Paulovič sa v Pokrvných bratoch snažil ísť do realistickejšej podoby
IMT Smile a Lúčnica pridali ďalšie predstavenia, vystúpia v Košiciach
Highlighty týždňa: Sam Smith zaspieva úvodnú pieseň k novej bondovke
Nakrúcanie seriálu Marco Polo sa na Slovensku skončilo
Kozovi film inšpirovaný jeho osudom život nezmenil

Komentáre