Hudba a film

Slnko v sieti za výnimočný prínos si prevezme kameraman L. Kraus

"O cenu Slnko v sieti za rok 2022 sa uchádza 24 prihlásených hraných, dokumentárnych a animovaných filmov. "

TASR, 3. apríla 2023 15:24
Na snímke zľava laureát za celoživotné dielo Laco Kraus, prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) Wanda Adamík Hrycová a generálny riaditeľ slovenského filmového ústavu (SFÚ) Peter Dubecký. Foto: TASR Martin Baumann

Národnú filmovú cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre si tento rok prevezme kameraman Laco Kraus. Meno prvého laureáta zverejnila v pondelok na tlačovej konferencii Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA). "Za svoj bohatý život natočil nesmierne množstvo televíznych projektov, spolupracoval s tými najvýznamnejšími televíznymi režisérmi ako bol Pavol Haspra, Karol Spišák, Miloš Pietor, Stanko Párnický," uviedla prezidentka SFTA Wanda Adamík Hrycová.

"Vážim si to, všetci kolegovia, ktorí získali túto cenu predo mnou, boli moji osobní priatelia, je to česť sa vrátiť v spomienkach k týmto ľuďom, spájala nás práca, vášnivosť pre film, televíznu tvorbu a hlavne silné priateľstvo," povedal Kraus. Priznal, že jeho kameramanská cesta bola veľmi dlhá, dramatická. "Základná téma bola vždy niečo sa naučiť, niečo spoznať, stretnúť sa s múdrymi ľuďmi a potom to realizovať v podobe filmu, televízie, seriálov. Mal som to šťastie, že som skúsil všetko – folklór, Bratislavskú lýru, jazzové dni, komerciu," zhodnotil Kraus a zaspomínal si aj na svojich profesorov z obdobia štúdia na pražskej FAMU a svoje celoživotné krédo. "Nesmieš sa hanbiť za nič, čo je dobré. Išlo so mnou celý život," dodal.

O cenu Slnko v sieti za rok 2022 sa uchádza 24 prihlásených hraných, dokumentárnych a animovaných filmov. Prezidentka SFTA pripomenula, že prihlásených bolo aj päť snímok v novej kategórii Najlepší televízny film/miniséria/seriál. "Minulý rok nebolo prihlásených dostatočný počet diel, vzhľadom na to, že na rozdiel od iných krajín, máme striktnejšie pravidlá, nemôžu sa kvalifikovať licencované seriály a filmy, len pôvodné slovenské diela. Tento rok je ich päť, bolo z čoho vyberať," konštatovala Adamík Hrycová. Za unikátne na slovenské prostredie označila aj to, že v kategórii animovaných filmov sú nominované na Slnko v sieti až dve celovečerné animované snímky.

Novinkou je aj dejisko slávnostného večera, národné filmové ceny za rok 2022 vyhlásia v Slovenskom rozhlase. Galavečer odvysiela v priamom prenose 15. apríla RTVS na Jednotke. Verejnosť môže rozhodnúť o Diváckej cene, za ktorú môže hlasovať na www.slnkovsieti.sk do piatka 7. apríla.






Komentáre