Hudba a film

Spisovateľka, dramatugička a scenáristka O. Feldeková má 80 rokov

"Jubilujúca spisovateľka Oľga Feldeková: Za najväčší životný úspech považujem svojho manžela a deti."

TASR, 28. marca 2023 11:51
Spisovateľka Oľga Feldeková na archívnej snímke. Foto: TASR Martin Baumann

Za svoj najväčší úspech, ktorý zažila, považuje svojho muža a deti. Podľa nej všetko ostatné, čo sa stalo, bolo mimochodom. Humor je u nej prevažujúcim postojom aj k vážnym okamihom a situáciám, pričom životné skúsenosti jej poskytli nadhľad. V utorok 28. marca sa 80 rokov dožíva prozaička, novinárka, scenáristka a dramaturgička Oľga Feldeková. Známa je aj ako spoločensko-politická glosátorka a tiež spisovateľka.

Ako sa pre TASR jubilantka vyznala, jej manžel ju naučil vyznať sa v literatúre. "Zásobil ma dobrými knihami. Nedovolil mi čítať hlúpe knihy a pozerať sa na hlúpe filmy, prípadne relácie, aby som si nepokazila vkus. Celá moja rodina, môj otec, mama, brat, neskôr manžel a deti majú a mali veľký zmysel pre humor. V živote sa stali aj vážne veci a bola som vďačná osudu, keď sa bolo na čom aj zasmiať," priblížila.

Oľga Feldeková, rodená Lukáčiová, sa narodila 28. marca 1943 v Martine. Vyrastala v Tvrdošíne na Orave. Absolvovala Jedenásťročnú strednú školu v Trstenej a po maturite pracovala dva roky ako robotníčka v Tesle Orava v Nižnej. V roku 1967 vyštudovala žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

Rodičia ju vychovávali k pravdovravnosti a jej mama na to používala trik, ktorý zaberal. "Ak som náhodou vyparatila nejakú lotrovinu, alebo som niečo stratila a chcela som to zatajiť, mama ma ubezpečila, že sa to aj tak dozvie, lebo jej to anjel strážny pošepká. Ku všetkému som sa vždy priznala a o bonzákovi anjelovi som si nemyslela nič dobré," prezradila so svojím typickým humorom pre TASR.
Na archívnej snímke spisovateľka Oľga Feldeková s manželom Ľubomírom Feldekom. Foto: TASR Milan Kapusta

Pre deti začala písať počas vysokoškolského štúdia. Jej prvou väčšou prácou bola próza Prvé lásky (1967), ktorá vyšla na pokračovanie v Pionierskych novinách. Hru Dnes vám hráme v zlatom ráme napísala spolu s manželom v roku 1974. Externe pracovala ako redaktorka Nového slova mladých (1978-1982), z príspevkov talentovaných autorov zostavila dve antológie mladej slovenskej prózy (Na večeru budú štvorlístky, Doska na kolesách). Po zániku Nového slova mladých sa stala dramaturgičkou Slovenskej filmovej tvorby (1982-1990) a od roku 1990 bola opäť na voľnej nohe.

Feldekovej knižný debut pre deti boli Rozprávky pre dievčatko (1975). Nasledovalo Sťahovanie na mieste vydané v roku 1976 a o tri roky neskôr ďalšia poviedková kniha Dievča a šťastie (1979). Jej najznámejším literárnym dielom je román Veverica (1985), ktorý nadväzuje na najlepšie tradície slovenskej lyrizovanej prózy.

S manželom napísala knihu fejtónov Svet je aj inde (1998). Tretí cyklus poviedok Neodoslané listy bol pôvodne súčasťou fejtónov Svet je aj inde (1999) a všetky tri cykly kompletne vyšli pod názvom Poviedky (2003), obohatené o poviedku Keď muži jubilujú.

Krátke prózy a fejtóny vydala v dvoch knižkách: Niekedy spávam v okuliaroch, aby som lepšie videla na sen (2005) a Tajomstvo Sloveniek (2006). K sedemdesiatke svojho manžela pripravila výber z jeho poézie Sedemdesiat o láske (2006), ktorý sprevádzal jej prozaický text. V roku 2013 sa čitatelia dočkali románu Kým som šťastný.

Pri príležitosti Feldekovej 75. narodenín jej vyšla kniha Minútové romány (2018). Ide o krátke beletristické útvary, ktoré čitateľ zvládne prečítať za minútu, no má pocit, že prečítal ucelený príbeh. V nich sa vracia k zážitkom z mladosti, opäť v nich figuruje obľúbená Orava, spomína aj iných známych ľudí, ktorí pochádzajú z oravského regiónu.

"Už dlhšie sa chystám napísať pamäti Žila som s Feldekom. Nebojím sa, že na niečo zabudnem. V staršom veku si človek pamätá na detaily z mladosti a zabudne kde položil maslo. Spomienky nebudem selektovať. Nezažila som nič také zlé od nikoho, čo by som nemohla napísať. Väčšina ľudí z mojich spomienok zomrela. V nebi sa možno aj sami nad sebou zasmejú. Keď raz prídem medzi nich, budeme v zábave pokračovať," prezradila pre TASR glosátorka.

Feldeková sa tiež venuje prekladom z poľštiny. Je aj krstnou mamou podujatia detského čitateľského maratónu Čítajme si. V roku 2021 sa predstavila dramaturgickým debutom na pôde Divadla P. O. Hviezdoslava (DPOH) v Bratislave v projekte Anómia 21 s hrou s názvom Sto bábik, kde ide o spojenie lakomstva v kombinácii s rodovou generačnou rovnosťou. Účinkovala ako hosť v rôznych zábavno-humoristických, ako aj spoločensko-politických reláciách, napríklad Aj múdry schybí, Sedem, Nikto nie je dokonalý, Inkognito či Silná zostava.

S manželom, básnikom, dramatikom a spisovateľom Ľubomírom Feldekom majú päť detí. Istý čas spolu žili v Prahe, aktuálne žijú v Bratislave. Podľa jubilantky sa dnes klame ľahšie. "Môj anjel na moje deti ani na muža doteraz nič nenabonzoval. Asi má iné starosti," uviedla na záver pre TASR s humorom Oľga Feldeková.



Komentáre