Hudba a film

Peter Škorňa v novej knihe rozhovorov spovedá slovenské osobnosti

"Rozhovor je aj pre samotného autora Odklínania ticha veľmi dôležitý. Mlčanie totiž podľa neho škodí nielen vo vzťahoch, ale aj v kritických spoločenských situáciách."

TASR, 13. januára 2022 12:38
Peter Škorňa. Foto: Foto: Miro Nôta

Koncom decembra vyšla knižná publikácia Odklínanie ticha, v ktorej 15 osobností slovenského kultúrneho a spoločenského života odpovedá na otázky publicistu Petra Škorňu. Viaceré nadčasové profilové rozhovory nachádzajúce sa v knihe, obohatenej fotografiami Mira Nôtu, uverejnil jej autor pred vydaním publikácie na portáli Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) www.teraz.sk.

Prostredníctvom jeho nenásilných, ale "pod kožu" prenikajúcich otázok, odkryli, či možno aj odkliali svoje duše, myšlienky, názory a pocity herci Martin Huba, Emil Horváth, Božidara Turzonovová, Milan Ondrík, Robo Roth, lesoochranár Juraj Lukáč, historik Dušan Kováč, husľový virtuóz Dalibor Karvay, výtvarníci Katarína Vavrová, Juraj Čutek a Fero Lipták, hudobník Pavol Hammel, hokejová legenda Zdeno Cíger a v neposlednom rade bard slovenskej literatúry Ľubomír Feldek.

Na archívnej snímke spisovateľ Ľubomír Feldek. Foto: TASR/Martin Baumann


Úlohu pri výbere osobností zohralo hlavne to, že oslovený človek musel čitateľovi niečo podstatné povedať. Zároveň však aj to, či nemá za sebou kontroverznú, spochybniteľnú minulosť, ale zanechal svojim životom a činnosťou dokázateľne jasne viditeľnú stopu. "Jednoducho, či dokáže čitateľov niečím inšpirovať, obohatiť, či má osobitú charizmu, všeobecné renomé, prípadne pri výtvarných umelcoch aj osobitý rukopis tvorby," vysvetlil pre TASR Peter Škorňa.



Rozhovor je aj pre samotného autora Odklínania ticha veľmi dôležitý. Mlčanie totiž podľa neho škodí nielen vo vzťahoch, ale aj v kritických spoločenských situáciách. Aj názov úvodného rozhovoru z knihy s hercom Emilom Horváthom znie: Ľudia dnes nedokážu viesť dialóg. "Rozhovor znamená pre mňa dialóg dvoch pokiaľ možno čo najviac rovnocenných partnerov, v určitých momentoch až spoveď. Pre mňa je to aj spôsob, akým si môžem vycibriť svoj vkus, obohatiť svoje poznanie o nové veci a myšlienky. Je to veľmi vhodná až diskrétna príležitosť, ako môžem byť účastný pri prerozprávaní myšlienok a názorov ľudí, bohatých na životné skúsenosti, či v niektorých prípadoch aj osobné múdro. Ide o okamih, kedy sa neraz podarí odkliať to doposiaľ nevypovedané," uviedol autor Odklínania ticha.

Na archívnej snímke režisér Emil Horváth. Foto: TASR/Michal Svítok


Z pohľadu podmienok vznikal najťažšie rozhovor s Jurajom Lukáčom. "Robili sme ho v zime za dedinkou Osadné, na samom konci sveta pri poľsko-slovenských hraniciach, pri potoku - pod lesom. Vonku boli asi mínus dva tri stupne a skôr, než sme ho začali realizovať, sme z lavíc a stola odhrnuli kopec snehu a pod zadok si dali izolačný ´podsedák´. Dokonca aj čaj v termoske, ktorý so sebou pán Lukáč priniesol, po krátkej chvíli úplne vychladol. Ale atmosféru to malo skvelú a aj samotný rozhovor bol pre mňa príjemným zážitkom," zaspomínal si Peter Škorňa a dodal, že fotografie v knihe pri tomto rozhovore vznikli až v lete.

K samotným fotografiám Mira Nôtu, ktoré dotvárajú celkový exkluzívny charakter knihy, uviedol: "Práve ony sú akýmsi pomyselným paralelným príbehom knihy, prezrádzajúcim to, čo v rozhovoroch ešte ostalo nevypovedané. V tejto súvislosti si podľa mňa akési pomyselné absolutórium zaslúži práve portrét Juraja Lukáča, ktorý na jednej fotke spokojne a vyrovnane sedí v lese na strome, s ležérne prekríženými nohami, na ktorých má obuté ´oldskúlové´ kárované papuče, ktoré si zabudol - a možno aj nie - pred fotením prezuť. Pri pohľade na tu harmóniu a to, ako pred ním pokojne leží jeho pes, prirodzene nadobudnete pocit, že on sa prezúvať vlastne ani nemusel."

Pohodovú atmosféru zažil aj pri rozhovore so sochárom Jurajom Čutekom, s ktorým viedol dialóg na dvakrát. Prvý raz v malebnej atmosfére kaviarne v priestoroch galérie Danubiana a druhý raz v jeho bratislavskom ateliéri. "V ňom bol rozhovor obohatený o energiou sálajúce diela nielen Juraja Čuteka, ale aj jeho otca - predstaviteľa skupiny Galandovcov."

Juraj Čutek, foto z archívu. Foto: TASR/Pavol Zachar


Medzi najnáročnejšie, čo sa týka rešpektu, ale tiež vedenia dialógu a vnímania odpovedí, zaradil rozhovor s Martinom Hubom. "Nielen svojim rozsahom, ale miestami až filozofickou hĺbkou jeho výpovede a myšlienok. Práve tento rozhovor a moja snaha o vedenie rovnocenného vzájomného dialógu, vo mne zanechal najhlbšiu stopu a aj intelektuálny a emocionálny zážitok," skonštatoval pre TASR autor knihy rozhovorov Odklínanie ticha.


Komentáre