Hudba a film

Peter Nagy vydáva knihu pre deti. Ilustrovala ju Zuzana Smatanová

"Kniha je zbierkou najznámejších a najobľúbenejších textov pesničiek Petra Nagya pre deti. Zuzka Smatanová k nim na mieru nakreslila niekoľko desiatok originálnych ilustrácií."

TASR, Webmagazin.sk, 10. septembra 2021 13:18
Po nástupe pandémia sa Zuzana Smatanová naplno začala venovať ilustráciám. Na spoluprácu na svojej knihe textov pre deti ju oslovil Peter Nagy. Foto: Archív Zuzany Smatanovej

Takmer rok trvala spolupráca dvoch osobností slovenskej hudobnej scény na tvorbe detskej knihy. Peter Nagy sa rozhodol vydať svoje texty detských pesničiek knižne a ako ilustrátorku si vybral speváčku Zuzanu Smatanovú. Zaujali ho jej kresby, ktoré zverejňovala na svojom Instagrame. Radosť z novej kreatívnej práce speváčka často zdieľala na svojich sociálnych sieťach a v rozhovoroch.

Mimoriadne výtvarné nadanie, ktoré zdedila po svojom otcovi Ivanovi Smatanovi, sa u nej prejavovalo už v detstve. Rôzne okolnosti ju však priviedli najskôr k úspešnej hudobnej kariére. Roky preto kreslila najmä „do šuplíka“, či pre priateľov. S príchodom pandémie tak, ako väčšina hudobníkov a umelcov, prišla o možnosť koncertovať a do kreslenia sa vtedy pustila naplno. „Strata koncertov mi dala možnosť byť kreatívna v inej sfére, dokonca až tak, že som dnes viac výtvarníčka, ako speváčka,“ vyjadrila sa nedávno.

„Kreslenie ma úplne pohltilo a mojim snom bolo raz ilustrovať detskú knihu. Asi to len stačilo vysloviť, lebo tá ponuka prišla veľmi rýchlo. Keď ma Peter oslovil, doslova som vyskočila od radosti po strop. Na jeho pesničkách som vyrastala, a zrazu som dostala tú česť dať hrdinom z jeho textov nejakú podobu. Bola to nesmierna radosť, ale aj záväzok a zodpovednosť. Uvedomila som si, že môžem rozhodnúť o tom, ako budú vyzerať dve malé blchy, malý pes Bobi, alebo krava, čo nenosí kravatu,“ dodáva speváčka.
Zuzana Smatanová a Peter Nagy sa zvykli stretnúť na pódiu, alebo pred televíznymi kamerami. Teraz spolu pripravili knihu pre deti. Foto: Archív Zuzany Smatanovej

Že Zuzana Smatanová ilustruje detskú knihu, bolo najmä medzi jej fanúšikmi známe. Meno autora, aj to, o akú knihu ide, bolo až doteraz tajomstvom. Kniha je však už hotová, pripravená do tlače a čitatelia si ju na pultoch nájdu už v októbri. Na pesničkách ako Bobi, Mandarínka Darinka, Zebra, Dve malé blchy, Mačka pána skladateľa, či Prečo krava nenosí žiadnu kravatu vyrastali celé generácie detí, z mnohých sú dnes už rodičia a púšťajú ich svojim deťom.
Kniha s textami Petra Nagya a s ilustráciami Zuzany Smatanovej vyjde 18. októbra 2021. Foto: Archív Zuzany Smatanovej

Tvorba Petra Nagya pre deti patrí na Slovensku k najlepšiemu v tomto žánre. Knižné vydanie s veselými originálnymi ilustráciami Zuzany Smatanovej im dáva nový rozmer, kde slová a hudba dostávajú aj obrazovú podobu, a tak doslova ožijú. Kniha PETER NAGY pre deti príde na trh 18. októbra.

Komentáre