Hudba a film

Oslávenec Jakubisko v čase pandémie maľoval, písal aj scenár k filmu

"Otvorene sa umelec vyjadruje aj k dnešnému stavu kultúry, ktorá podľa neho stráca svoju silu a nenastavuje zrkadlo súčasnosti."

TASR, 30. apríla 2021 13:11
Režisér Juraj Jakubisko oslavuje 83 rokov. Na archívnej snímke z medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch 5. júla 2019. Foto: TASR Matej Hlbočan

Bratislava 30. apríla (TASR) - Režisér Juraj Jakubisko oslavuje v posledný aprílový deň 83 rokov. Aj napriek úctyhodnému veku a nedávno prekonanej chorobe nestráca chuť žiť a tvoriť. Okrem práce na filmových projektoch sa realizuje i vo výtvarnom umení či literatúre. Priznáva, že po vyhlásení obmedzení sa mu náhradou za kameru stalo maľovanie.

"Práca s obrazovou fantáziou, ako pri tvorbe filmu, udržuje moju invenciu a posmeľuje túžbu po aktivite. Zatiaľ som namaľoval štrnásť olejových obrazov a množstvo grafík. Poznámkami a kresbami som zaplnil dva objemné diáre," hodnotí umelec rok od posledných narodenín. Okrem maľovania tiež dopisoval scenár k filmu Kruh v Kruhu. "Reflektuje obdobie tretieho milénia. Je to úsmevná tragikomédia o nás. Súčasne som zapracoval na pokračovaní knihy Živé striebro, v ktorom mapujem svoj život v rokoch 1969 – 1989, teda v období normalizácie i perestrojky. Prekvapilo ma, že veľa z toho, čo som vtedy prežil, zažívame aj teraz a nielen u nás. Dnes je celý svet obmedzený aj v pohybe a politicky korektná musí byť i predpoveď počasia," skonštatoval režisér.
Nezabudnuteľná ostane navždy Jakubiskova rozprávka Perinbaba. Giulietta Massina ako Perinbaba hovorila hlasom Evy Krížikovej. Malého Jakubka si zahral Emanuel Hasson. Foto: Bontonfilm

Otvorene sa vyjadruje aj k dnešnému stavu kultúry, ktorá podľa neho stráca svoju silu a nenastavuje zrkadlo súčasnosti: "Ja rád balansujem na hranici medzi realitou a víziou, umením a skutočnosťou a verejne hlásam, že film bez divákov je mŕtvy. A to sa týka všetkého. Myšlienka dostáva zmysel, keď je dostupná ľuďom. Možno aj preto boli moje filmy Vtáčkovia, siroty a blázni či Dovidenia v pekle, priatelia, ktoré sú polemikou o absolútnej slobode jedinca, 23 rokov v trezore. A ideológovia umenia ma zaradili do tábora nespoľahlivých. Umenie je dôležité pre každého človeka, či už s ním súhlasí alebo nie. Má vyvolať polemiku, nie slúžiť. To je jeho poslanie."
Perinbaba a dva svety mala mať premiéru na Vianoce 2020, no pre pandémiu sa odložila. Na snímke Valéria Frištik, Juraj Jakubisko a Lukáš Frlajs Foto: Bontonfilm

Na nepriaznivú a neistú situáciu doplatil aj najnovší Jakubiskov film – rozprávka Perinbaba a dva svety, ktorú mali pôvodne uviesť do kín minulý rok. Snímku napokon odpremiérujú 11. novembra. "Ak sa nám podarí, aby tí, ktorí chránia naše zdravie, túto starostlivosť nechali na nás a na našich lekároch, ako to bolo vždy, tak verím, že sa moja druhá Perinbaba stretne s divákmi a pohladí im dušu. Lebo môj film je o hľadaní šťastia a lásky, čo dnes veľmi potrebujeme," odkazuje Jakubisko.


Komentáre