Hudba a film

Nová verzia slovenskej hymny od Simy Martausovej pripomína J. Matúšku

"200. výročie narodenia autora slovenskej hymny si jeho rodné mesto Dolný Kubín pripomína aj gitarovou verziou slovenskej hymny s poetickým videoklipom."

TASR/Webmagazin.sk, 14. januára 2021 13:37
Foto: Facebook Sima Martausová

Autora textu slovenskej hymny Janka Matúšku si v jeho rodisku, Dolnom Kubíne, uctili vydaním nového videoklipu. Špeciálnu verziu hymny doň naspievali Sima Martausová a Miťo Bodnár. Klip pri príležitosti nedeľňajšieho 200. výročia narodenia Matúšku pripravila dolnokubínska mestská televízia.

Pieseň nahrali v jednoduchej úprave, dvojhlasne, len so sprievodom akustickej gitary. O aranžmán novej verzie sa postarala Sima Martausová. Vo videoklipe sa striedajú zábery z nahrávacieho štúdia s krásnymi leteckými pohľadmi na najkrajšie miesta Slovenska, Matúškovo rodisko Dolný Kubín, či jeho pamätník.

Pieseň "Nad Tatrou sa blýska" Matúška vytvoril na nápev ľudovej piesne Kopala studienku. Stalo sa tak po tom, ako v roku 1843 odvolali Ľudovíta Štúra z Evanjelického lýcea v Bratislave. "Pre nesúhlas s týmto rozhodnutím vrchnosti odišli z lýcea aj jeho študenti," priblížil učiteľ dejepisu Matúš Chren. Dodal, že pieseň pôvodne nemala názov Nad Tatrou sa blýska, ale Prešporskí Slováci, budúci Levočania.
Na archívnej snímke najstarší zápis textu hymnickej piesne Janka Matúšku Nad Tatrou sa blýska v denníku Viliama Paulíny-Tótha. Foto: TASR - Michal Svítok

Jubilejné výročie narodenia autora textu slovenskej hymny si chcú v meste pripomínať počas celého roka rôznymi sprievodnými podujatiami. "Začiatok osláv bol naplánovaný na 10. januára, teda presne 200 rokov po tom, ako sa Janko Matúška narodil v Dolnom Kubíne. Toto podujatie spojené s koncertom sme však museli, vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu, odložiť," povedal primátor Dolného Kubína Ján Prílepok.
Na archívnej snímke portrét Janka Matúšku. Foto: TASR, archív

Matúška zomrel 11. januára 1877 v Dolnom Kubíne, jeho hrob sa nachádza na miestnom historickom cintoríne. V meste je tiež umiestnený jeho pamätník. Stojí vedľa najväčšej mestskej základnej školy, ktorá nesie jeho meno.

Komentáre