Hudba a film

Nová scéna reaguje na pandémiu Quilterovym Výstupom

"Výberom hry zareagovala Nová scéna na zložitú situáciu, v ktorej sa divadlá nachádzajú."

TASR, 18. februára 2021 13:35
Na snímke herci Pavol Plevčík (vľavo), Martin Kaprálik (uprostred) a vpravo Marcel Ochránek (vpravo) počas generálky komédie britského dramatika Petra Quiltera Výstup v divadle Nová scéna 17. februára 2021 v Bratislave. Foto: TASR Pavel Neubauer
Bratislava 18. februára (TASR) - Bratislavské divadlo Nová scéna chystá premiéru hry britského dramatika Petra Quiltera Výstup (The Hill). Generálku komédie v réžii Svetozára Sprušanského absolvovali v stredu (17. 2.) traja členovia súboru. V novinke jedného z najuvádzanejších britských dramatikov účinkujú Martin Kaprálik, Marcel Ochránek a Pavol Plevčík.

Výberom hry zareagovala Nová scéna na zložitú situáciu, v ktorej sa divadlá nachádzajú. "Hľadali sme komorné divadelné hry, ktoré by svojou témou oslovili dnešných súčasníkov, spomenul som si na text Petra Quiltera, ktorý som len prednedávnom čítal, je to novinka spred roka. Vedel som, že je to hra, ktorá ponúka vynikajúce herecké príležitosti pre troch hercov," uviedol pre TASR Sprušanský.

Inscenácia podľa režiséra a dramaturga pojednáva o kríze stredného veku a sile priateľstva. "Zdalo sa mi, že by to mohlo byť niečo, čo oslovuje aj mňa a mohlo by osloviť i divákov," priznal Sprušanský, ktorý inscenoval na Novej scéne aj Quilterov hit BoyBand, komédiu o popovom priemysle, s ktorou autor v roku 1999 debutoval na West Ende.
Na snímke herec Pavol Plevčík počas generálky komédie britského dramatika Petra Quiltera Výstup v divadle Nová scéna 17. februára 2021 v Bratislave. Foto: TASR Pavel Neubauer

"Peter Quilter píše hry v dvoch skupinách, v jednej z nich necháva divákovi možnosť poodhaliť zákulisie umeleckého prostredia, divadelného sveta alebo šoubiznisu, potom píše komorné hry o súčasníkoch a témach, ktoré ich zaujímajú, a to je práve prípad hry Výstup," priblížil Sprušanský komédiu, ktorá by mala divákov rozosmiať napriek tomu, že prináša vážnu tému. "To si na humore Petra Quiltera veľmi vážim, že to nie je humor za každú cenu. To nie sú dverové, situačné gagy, je to viac konverzačná komédia, o veciach vážnych a zložitých hovorí vždy s nadhľadom a humorom. Je to humor veľmi životný, reálny."

Inscenáciu sa pokúsili tvorcovia počas skúšok doladiť hravosťou a improvizáciou: "Samotný autor nás vyzval, aby sme niektoré reálie preniesli do slovenského prostredia, čiže objavia sa aj veci, ktoré diváci dôverne poznajú, ale inscenáciu sme naplnili aj našimi vlastnými životnými skúsenosťami."

Sprušanský verí, že inscenácia, naštudovaná v zložitej dobe za prísnych bezpečnostných opatrení, prinesie divákom pozitívnu energiu: "V dnešnej dobe by múzy nemali mlčať, verím, že táto hra prinesie pozitívne posolstvo o tom, že v ťažkých časoch vám pomôžu tí najbližší, priatelia vám dajú pomocnú ruku v zložitých situáciách a pozrú sa na problém z inej strany, odľahčene, s humorom."

Premiéru Výstupu si budú môcť pozrieť diváci na portáli navstevnik.online 25. februára o 20.00 h.

Komentáre