Hudba a film

Najobľúbenejšie vianočné rozprávky: Popoluška alebo Mrázik?

"Vianočná klasika o Nastenke a Ivanovi má už 50 rokov."

Tomáš Kušnír, 21. decembra 2015 14:00
Libuše Šafránková v tradičnej vianočnej rozprávke. Foto: csfd.cz

Tri oriešky pre Popolušku


Obyčajná črievička dokáže zmeniť život. Svoje by o tom vedela povedať Popoluška, ktorá sa aj napriek nevôli zlej macochy a sestry dostala na ples a zatancovala si s princom. Príbeh siroty, ktorú stvárnila Libuše Šafránková, je jedným zo symbolov Vianoc. Vedeli ste, že rozprávka je známa v Argentíne, Spojených arabských emirátoch aj v Nórsku? Pri jej najbližšom vysielaní si všimnite, že Popoluška a princ sa počas celého filmu ani raz nepobozkali.



Perinbaba


Jakub je dvorným pomocníkom čarovnej Perinbaby. Spoločne natriasajú perinu a pokrývajú krajinu bielym snehom. Pomáha mu aj v prekonávaní prekážok k vysnívanej Alžbetke. Rozprávka mala premiéru už pred tridsiatimi rokmi a patrí k najlepším filmom režiséra Juraja Jakubiska.



Mrázik


Je ti teplo, dievčatko? Rozprávka o pracovitej Nastenke a junákovi Ivanovi si už 50 rokov drží popredné miesto medzi najobľúbenejšími vianočnými filmami. Strážca lesa Mrázik patrí ku kľúčovým postavám tohto príbehu. Nastenke pomohol, samoľúbeho Ivana potrestal. Ruská klasika prináša všetko - treskúcu zimu, mrzutú Marfušu aj Babu Jagu. Američania ju však v 90. rokoch považovali za jeden z najhorších filmov vôbec.



Zdroj: csfd.cz

ODPORÚČAME AJ:
Kino novinky týždňa: Sila sa prebudila. Star Wars 7 mieri do kín
Spielberg: Nikto nenahradí Harissona Forda v úlohe Indiana Jonesa
V USA zverejnili nominácie na Zlaté glóbusy 2016
V Bratislave mal premiéru nový slovenský film Vojtech

Komentáre