Hudba a film

Najlepšie zarábajúce filmy všetkých čias: Prvenstvá drží sci-fi

"Do rebríčka nezapadá iba Titanic, ktorý si už roky drží druhé miesto, druhé pokračovanie animovaného filmu Shrek a spracovanie komiksového hrdinu Batmana."

Veronika Rosputinská, 11. júla 2014 14:00
Avatar Foto: TASR/AP Photo


O Hollywoode sa zvykne hovoriť ako o továrni na sny a stroji na peniaze. Nečudo, že všetky snímky s titulom najviac zarábajúce sa zrodili práve tam. Rebríček tých naj zostavil portál IMDb.com, pričom sa zameral na filmy, ktoré výlučne predajom vstupeniek zarobili viac ako sto miliónov dolárov. Údaje v článku nie sú nastavené na infláciu a sú aktualizované k šiestemu júlu 2014.

AVATAR


Režisérsky počin Jamesa Camerona drží v rebríčku prvenstvo. Titul z roku 2009 len na predaji vstupeniek zarobil vyše 760 miliónov dolárov, keď sa k tomu pripočítajú ďalšie príjmy plynúce z filmu, dostaneme sumu rekordných dvoch miliárd. Slušný zárobok, keďže náklady na film predstavovali „len“ 257 miliónov.


TITANIC


Dvojka v zárobkoch, ale aj dvojka v nákladoch na výrobu – opäť od Jamesa Camerona. Ikona romantiky v kinematografii z roku 1997 zarobila predajom vstupeniek takmer 659 miliónov dolárov, náklady predstavujú sumu 290 miliónov dolárov.


THE AVENGERS


Akčné sci-fi Jossa Whedona z roku 2012 uzatvára prvú trojicu najlepšie zarábajúcich filmov. Super hrdinovia všetkých čias prilákali do kín rekordné množstvo ľudí a predajom vstupeniek zarobili 623 miliónov dolárov.


THE DARK KNIGHT


Christopher Nolan je medzi fanúšikmi známy najmä vďaka Batmanovi a tomu, že do jeho obleku zaodel Christiana Balea, ktorého mnohí považujú za ikonu moderného komiksového hrdinu. Temný rytier z roku 2008 zarobil na predaji lístkov v kinách 533 miliónov dolárov a vyslúžil si skvelý ohlas.


STAR WARS: EPISODE I - THE PHANTOM MENACE


Do desiatky naj sa dostalo pomerne veľa filmov, ktoré vznikli ešte pred rokom 2000. Na piate miesto sa dostalo opäť fantasy – ikonické Hviezdne vojny z roku 1999. Tie na predaji vstupeniek zarobili necelých 475 miliónov dolárov.


STAR WARS


V tesnom závese sú staršie Hviezdne vojny – tie z konca sedemdesiatych rokov. Tvorcov a celý tím potešili zárobkom 460 miliónov dolárov.


THE DARK KNIGHT RISES


Dvakrát sa v TOP 10 umiestnil aj hrdina Batman, v pokračovaní z roku 2012. Christian Bale ako netopierí muž prilákal do kín fanúšikov, ktorí tam nechali dovedna 448 miliónov dolárov.


SHREK 2


V druhej päťke sa popri fantasy, akcii, dráme a super hrdinoch presadila aj jedna vtipná animovaná postavička – zelený zlobor Shrek. V kinách jeho fanúšikovia nechali 436 miliónov dolárov.


E.T. THE EXTRA-TERRESTRIAL


Opäť sa posuňme do histórie – novodobé efektovo vyspelé filmy vytlačila klasika. E. T. zo začiatku osemdesiatych rokov. Zarobil 435 miliónov dolárov.


THE HUNGER GAMES: CATCHING FIRE


Prvú desiatku uzatvárajú Hry o život, ktoré aj na Slovensku zožali veľký úspech. Katniss Everdeen a Peeta Mellark ako odvážni hrdinovia z ľudu „predali vstupenky“ za 425 miliónov dolárov.


ĎALŠIE ČLÁNKY:


Toto je 10 najdrahších filmov všetkých čias! Niektoré vás prekvapia
Najslávnejšie filmové autá, poznáte ich aj vy?
Fotky zo zákulisia, ktoré zmenia váš pohľad na slávne filmy
Desať prekvapivých faktov o známych filmoch
Top soundtracky vo filmovej histórii

Komentáre