Hudba a film

Miro Žbirka mal predpremiéru dokumentu Meky doma na záhrade

"V prvom rade v záhradnom kresle sedel Jiří Bartoška. Film Meky mal mať pôvodne premiéru na festivale v Karlových Varoch. V kinách bude od 16. júla."

TASR/Webmagazin.sk, 29. júna 2020 10:36
Z nakrúcania dokumentu Meky. Foto: Archív Mira Žbirku


Pôvodne plánovanú festivalovú premiéru a novinársku projekciu spojili Žbirkovci v záhrade svojho pražského domu, kam cez víkend pozvali niekoľko filmárov a médiá z Čiech i zo Slovenska. Predpremiéra sa tak uskutočnila v takmer rodinnej priateľskej atmosfére. Hodnotenie divákov a ohlasy prídu až po oficiálnej premiére. Dokument českého režiséra Šimona Šafránka príde do kín 16. júla. Už teraz sľubuje viaceré prekvapenia.



Okrem Mekyho osobnej spovede, súčasných záberov z jeho aktuálneho života, je vo filme použité aj množstvo archívnych záberov. Či už sú to televízne vystúpenia, rozhovory ale aj množstvo rodinných videí, či fotografií. Režisérovi sa podarilo odhaliť aj také stránky Mira Žbirku, ktoré sme doteraz nepoznali. Prvý krát a otvorene hovorí o začiatkoch kariéry, ktoré poznačili jeho súkromný život a rozpad prvého manželstva. Či o rozpade kapely Modus, o tom ako sa vyrovnával s nehodou a úrazom Mariky Gombitovej, alebo čím si prešlo jeho kamarátstvo s Lacom Lučeničom.

S Lacom Lučeničom v skupine Modus, rok 1979. Foto: Archív Mira Žbirku


Vo filme však narazíme aj na niektoré hudobné rarity. Jednou z nich je skladba She's Out Of Control. Je to anglická verzia známej pesničky Cesta zakázanou rýchlosťou z albumu Sezónne lásky, ktorá bola nahratá v roku 1982. Vyšla o rok neskôr iba na exportnej verzii albumu s názvom Light Of My Life. Režiséra filmu oslovila a vytvoril k nej zo záberov z filmu nový videoklip. Fanúšikovia si tak iba v klipe môžu vychutnať doteraz takmer neznámu verziu energickej rockovej skladby, ktorá dnes oslovuje aj mladé publikum.



„Veľmi ma potešilo, že si Šimon túto skladbu všimol a oslovila ho. Kedysi sme ju hrávali na koncertoch so slovenským textom, ale zdalo sa nám, že si ju ľudia až tak nevšímali. Neskôr som zistil, že naše najmladšie publikum si ju často spievalo. Hlavne to Oh-Oh-Oh… A nedávno ma absolútne šokoval môj syn David, keď mi z ničoho nič pripomenul jej nahrávku a hovoril, že to nemá chybu, že je to nahrávka ako hrom. Že ju púšťal svojim anglickým kolegom muzikantom a tí nechceli veriť, že ju nahral jeho otec v osemdesiatom druhom so skupinou Limit na Slovensku. Teší ma, že po rokoch máme na She's Out Of Control aj videoklip,“ povedal o skladbe Žbirka.

K filmu je na jeseň pripravené aj exkluzívne Cinema Acoustic Tour 2020. Uskutoční sa v septembri a októbri v štyroch českých a troch slovenských mestách. Na divákov čaká počas jedného večera filmový aj koncertný zážitok.

Foto: Archív Mira Žbirku

Komentáre