Hudba a film

Medzinárodný festival tanca Bratislava v pohybe bude v októbri

"Vitalita, kvalita, intimita, precíznosť pohybu i humor – to všetko ponúkne v programe festival Bratislava v pohybe, ktorý sa začne 4. októbra. "

TASR, 22. septembra 2022 14:00
Medzinárodný festival súčasného tanca Bratislava v pohybe ponúkne tohto roku vzorku spektra súčasného tanca v Izraeli. Foto: Efrat Mazor


Medzinárodný festival súčasného tanca Bratislava v pohybe ponúkne tohto roku vzorku spektra súčasného tanca v Izraeli. Osem festivalových večerov, deväť skupín a sólistov v Hlavnom programe potvrdzuje medzinárodný charakter festivalu – tanečníci/tanečníčky pricestujú aj z Belgicka, Talianska a Česka. Na 26. ročníku festivalu vystúpia aj slovenskí umelci. Tohtoročná Bratislava v pohybe sa začne už 4. októbra a potrvá do 22. októbra. Sprevádzať ju bude originálna kampaň, podľa ktorej sa súčasného tanca netreba báť.

„V ponuke festivalu bude aj veľmi zaujímavý česko-slovenský večer, v ktorom uvedieme dve výrazné osobnosti oboch scén. Dve sólové performancie v podaní Terezy Ondrovej a Martina Kilvádyho budú určite lahôdkou pre divákov. Sólo Terezy je jedným z troch, ktoré na tohoročnom festivale predstavujú tvorbu mladých choreografov vybraných z ponuky TOP 20 siete Aerowaves a tiež bolo ocenené na Českej tanečnej platforme. Martin uvedie svoje sólo v premiére a dá sa povedať, že bolo vytvorené pre festival a slovenské publikum. Jeho inšpiráciou sú hity slovenskej pop music osemdesiatych a deväťdesiatych rokov, ktoré osvieži svojim pohybovým majstrovstvom,“ povedala umelecká riaditeľka a zakladateľka festivalu Miroslava Kovářová. Spomínaný program sa uskutoční v piatok 14. októbra 2022 o 20.00 hod. v A4 – priestore súčasnej kultúry. Sólo Martina Kilvádyho uvedie festival aj v Žiline v spolupráci s partnermi zo Stanica Žilina-Záriečie, čím druhý rok vykročí aj mimo hlavné mesto.

Slovenským zástupcom v Hlavnom programe je aj zoskupenie mimoOS&KOL. s tanečným kvintetom TETSU (The Energy That Shapes Us), ktoré má byť oslavou pohybu a životnej energie, na programe festivalu je vo štvrtok 20. októbra 2022 o 20.00 hod. v Novej Cvernovke - Telocvični.
Tanečná spoločnosť Vertigo z Izraela sa predstaví v činohre SND 16. októbra 2022. Foto: Yoel Levy

Prvý večer bude v utorok 4. októbra 2022 o 19.00 hod. v Sále činohry v Slovenskom národnom divadle (SND) patriť belgickému súboru Peeping Tom. Podľa Miroslavy Kovářovej dokážu na javisku vyčarovať plnokrvné obrazy, silnú atmosféru, ich tanečníci akoby popierali limity pohybu tela. Do Bratislavy pricestujú na festival už po tretí raz, tentokrát s inscenáciou Diptych, ktorá sa okrem iného vyznačuje špecifickou scénografiou pripomínajúcou filmové kulisy.

„Našou snahou bolo zaujať realistickými situáciami a hyperrealistickou scénou a rekvizitami. Od začiatku bol pre nás s Gabriellou veľmi dôležitý príbeh, scenár. Máme radi niečo viac než abstraktný pohyb. Máme radi príbehy, ktoré sa odohrávajú na realistických miestach a radi ideme do hĺbky príbehu,“ povedal pre festival Franck Chartier, ktorý súbor v roku 2000 zakladal a spolu s Gabrielou Carrizo je umeleckým riaditeľom Peeping Tom.

Zámerom dramaturgie festivalu je predstaviť viac umelcov z jednej krajiny, teda ukázať akúsi vzorku spektra tanca danej krajiny. V tomto roku to bude Izrael. „Náš výber je pomerne široký, od predstavenia, ktoré demonštruje úžasnú vitalitu, kvalitu a pôsobivosť tanca ako umeleckej formy v podaní skupiny Vertigo, cez tanečnú performanciu Niv Sheinfelda a Oren Laora, ktorá nám s ľahkým humorom pripomenie hudbu a myšlienky osobností 20. storočia, až po intímnu výpoveď Nir Vidana, ktorý s precíznymi pohybmi tela komponuje presvedčivé obrazy,“ zosumarizovala izraelskú časť Hlavného programu Miroslava Kovářová, ktorá mala príležitosť porozprávať sa pred začiatkom festivalu s Noou Wertheim, ktorá je od roku 1992 umeleckou riaditeľkou Vertigo Dance Company spolu s manželom Adim Sha´alom.

„Tvorba je dialóg, aj keď chceš byť veľmi spirituálna a prepojená, si v dialógu so svetom. Tanečníci v období tvorby prechádzali veľmi zlomovými okamihmi. Dialo sa veľa vecí. Niektorí boli v panike, lebo si hovorili, že je to koniec ich kariéry, pretože majú tridsať či štyridsať rokov a ich aktívny umelecký život sa skončil. A ja som tieto pravidlá prírody, ten pohyb smerom dnu a smerom do vesmíru využila. Bolo to veľmi spirituálne a tiché obdobie,“ povedala Noa Wertheim o vzniku inscenácie PARDES, ktorú v nedeľu 16. októbra 2022 o 19.00 hod. predstavia v Sále činohry SND.

Hlavný program festivalu je zverejnený aj na webovej stránke www.abp.sk. Záštitu nad 26. ročníkom prestížneho festivalu prevzal primátor hlavného mesta SR Bratislavy Matúš Vallo. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, po tretí krát získal dotáciu od Mesta Bratislavy v rámci podpory strategických kultúrnych podujatí a novým strategickým partnerom sa stala Nadácia Tatra banky. Destinačným partnerom festivalu je Bratislava Tourist Board.

Komentáre