Hudba a film

Letné shakespearovské slávnosti otvorí derniéra Rómea a Júlie

"V programe figuruje aj inscenácia Hamlet v réžii Pavla Kheka, ktorú festival odpremiéroval na 22. ročníku. Stretla sa s veľkým ohlasom u publika i odbornej verejnosti. "

TASR, 23. júna 2023 11:06
David Hartl a Mária Schumerová sa ako Rómeo a Júlia predstavia tento rok naposledy. Foto: FB Letné Shakespearovské slávnosti

Letné shakespearovské slávnosti (LSS) 2023 v Bratislave otvoria 4. júla derniérou inscenácie Rómeo a Júlia v réžii Doda Gombára. Informujú o tom organizátori 23. ročníka divadelného open air festivalu, ktorý sa tradične uskutoční na nádvorí Bratislavského hradu.

V programe figuruje aj inscenácia Hamlet v réžii Pavla Kheka, ktorú festival odpremiéroval na 22. ročníku. Stretla sa s veľkým ohlasom u publika i odbornej verejnosti. Ľuboš Kostelný získal za stvárnenie hlavnej postavy ocenenie slovenských divadelníkov Dosky v kategórii najlepší mužský herecký výkon sezóny 2021/2022.

"Hamlet je rola ako každá iná, len rozsahom je veľmi veľká, je to väčšia nálož. A okolo Hamleta vzniklo akési fluidum, že je to vysnívaná rola každého herca, tak to ale nie je. Zároveň som za tú rolu vďačný, lebo čo vás môže posunúť viac?" hovorí o svojom Hamletovi Kostelný. S inscenáciou vycestuje aj ku pražským kolegom, kde sa Letné shakespearovské slávnosti vrátia po šiestich rokoch do historických kulís Pražského hradu na obľúbené Nejvyšší purkrabství.
Na archívnej snímke herec Ľuboš Kostelný preberá ocenenie v kategórii Najlepší mužský herecký výkon sezóny za postavu Hamleta v inscenácii hry Williama Shakespeara Hamlet (Letné shakespearovské slávnosti Bratislava) počas vyhlásenia víťazov Divadelného ocenenia sezóny - Dosky 2022 v Bratislave. Foto: TASR Dano Veselský

Priaznivci Williama Shakespeara sa môžu tešiť i na jeho komédie Dvaja páni z Verony a Komédia omylov. Obyvatelia a návštevníci Bratislavy uvidia aj minuloročnú premiéru pražských divadelníkov, "najtemnejšiu hru autora" Macbeth v réžii Jakuba Kroftu. Dramaturgiu festivalu dopĺňa česká inscenácia Búrka od režisérskeho tandemu SKUTR.

Organizátori ďalej avizujú, že cez víkendové popoludnia budú pokračovať s rozprávkovým projektom pre deti a ich rodičov - Shakespeare s deťmi, pre ktorý pripravujú autorskú shakespearovskú rozprávku s pesničkami Roberta Mankoveckého.







Komentáre