Hudba a film

Lavička Mekyho Žbirku sa vrátila, nájdete ju na Račianskom mýte

"Práve na Račianskom mýte Žbirka v rokoch 1966 - 1967 sedával a hrával na gitare kamarátom skladby skupín Beatles, Bee Gees či Elvisa Presleyho."

TASR, 13. novembra 2022 11:58
Na snímke znovuosadená lavička, na ktorej ako mladý sedával a hrával Miroslav “Meky” Žbirka v parku na Račianskom mýte v Bratislave v piatok 11. novembra 2022. Foto: TASR Jaroslav Novák

V parku na bratislavskom Račianskom mýte opäť stojí na svojom čestnom mieste vynovená lavička, na ktorej sedával a hrával hudobník Miroslav Žbirka. Hlavné mesto v spolupráci s manželkou Katarínou Žbirkovou lavičku citlivo zrepasovalo a upravilo - pribudol na nej spevákov podpis a časť textu známej piesne Mesto spí. Desiateho novembra uplynul rok od jeho úmrtia, pri tejto príležitosti mesto pri obnovenej lavičke Mekyho Žbirku pripravilo komornú spomienkovú udalosť. Na toto znovuinštalovanie lavičky prišlo množstvo priateľov a fanúšikov.

Žbirka žil v Bratislave do 90. rokov, potom sa presťahoval do Prahy. Na mape hlavného mesta sa nachádza viacero miest, ktoré sa spájajú s jeho životom, napríklad Gunduličova ulica, legendárny V klub či park na Račianskom mýte. Práve tam v 60. rokoch minulého storočia na jednej z drevených lavičiek ako 15-ročný zvykol sedávať, spievať, hrať svoje melódie i koncertovať. Traduje sa, že práve tam bol aj objavený jeho talent. Po informácii o úmrtí obľúbeného speváka sa stala lavička spontánnym pietnym miestom, kam chodili desiatky ľudí zapáliť sviečku, položiť kvety a uctiť si jeho pamiatku.

Práve na Račianskom mýte Žbirka v rokoch 1966 - 1967 sedával a hrával na gitare kamarátom skladby skupín Beatles, Bee Gees či Elvisa Presleyho. A odtiaľto viedla jeho cesta do skupiny Modus, s ktorou potom v roku 1969 vyhrali Bratislavský beatový festival.
Foto: Archív Mira Žbirku

"Toto je spontánne a mne sa to veľmi páči, mňa z Prahy adoptujú do Bratislavy, to je pre mňa najviac. V Bratislave sa narodila naša dcéra Linda, žili sme tu štyri roky spolu s Mekym. Keď sem prichádzam, tak si pripadám, že idem domov. A tí ľudia okolo ma o tom presvedčili. Práve na tejto lavičke ho vraj oslovil Ján Baláž z Elánu, a oni spolu založili prvý Modus," povedala pre TASR Žbirková.

"Je to rok a deň, keď zomrel náš milovaný Meky. Je to symbolická vec, žiadna bronzová socha, nič podobné, úplne jednoduchá lavička, na ktorú si človek sadne a hrá na španielke, ako to robil Meky. S jeho podpisom, s textom pesničky, podľa mňa je to veľmi efektné," doplnil pre TASR primátor Bratislavy Matúš Vallo.






Komentáre