Hudba a film

Kultová skladba skupiny Lucie Černí andělé dostala nový zvuk

"Skupina LUCIE singlom v remixovej sympho úprave avizuje pripravované koncertné turné aj nový album."

TASR, 28. septembra 2022 14:06
Lucie je späť. Ohlasujú nový album aj koncerty v opere. Foto: Ondřej Pýcha


Lucie, najúspešnejšia česká pop-rocková kapela novodobej histórie, sa po dvadsiatich rokoch vracia k legendárnemu projektu LUCIE V OPEŘE, tentoraz s výraznejším využitím symfonického orchestra a v nových aranžmánoch. Z turné zároveň vznikne nahrávka najúspešnejších skladieb, ktoré ešte pred Vianocami vyjdú vo forme nového albumu, spolu so špeciálnymi bonusmi v podobne vybraných sympho remixov najväčších hitov, spracovaných úspešnými mladými českými a slovenskými producentami.

Avizuje ho nová podoba kultového hitu Černí andelé (sympho rmx 2022). Graficky štylizované, retrospektívne lyric video vytvoril pre kapelu v spolupráci s Michalom Dvořákom, Vítek Čermák (uznávaný režisér, kameraman, tvorca videoklipov, animácií, VFX a dlhodobý spolupracovník HBO, a spolutvorca projektov Vivaldianno Shining Venice alebo iMucha show).



Skupina Lucie na jeseň 2022 pripravuje pre svojich fanúšikov veľký zážitok. Po dvadsiatich rokoch nadviaže na projekt Lucie v opeře. Kapela vyráža v kompletnej zostave na halové turné, na ktorom odohrá svoje hity aj nové piesne v doposiaľ nepočutých aranžmánoch Českým levom oceneného Kryštofa Marka so sprievodom Filharmonie Hradec Králové. Podmanivé spojenie zvuku rockovej kapely a symfonického telesa upevní scénografia podčiarknutá svetelnou show. Spoločná živá energia zasiahne päť miest. Lucie v opeře Tour 2022 začne 28. septembra v Ostrave a skončí 5. novembra v Brne. Na koncerty sa môže tešiť publikum v Prahe, Pardubiciach a tiež v Bratislave.

V porovnaní s koncertom Lucie v opeře, ktorým kapela nadchla publikum ešte v roku 2002, prichádza teraz s ešte väčším projektom. Turné fanúšikom sľubuje takmer dvojhodinový prierez tvorbou Lucie, aký ešte nepočuli. Zaznie dvadsať štyri piesní. Nevynechajú ani kultové hity ako „Chci zas v tobě spát“, „Oheň“, „Medvídek“ alebo „Černí andělé“, a Lucie zahrá aj nové skladby. Pesničkový setlist doplní inštrumentálna verzia skladby „Lucy in the Sky With Diamonds“ od The Beatles. Dvadsať dva piesní zaznie v novom symfonickom aranžmáne dirigenta Kryštofa Marka, držiteľa ceny Český lev za hudbu k filmu Masaryk. „Jeho aranžmán posunul Lucie v opeře o úroveň vyššie,“ upozorňujú členovia kapely a dodávajú, že k dvom piesňam urobil aranžmán aj skladateľ Michal Nejtek. Veľkým symfonickým zvukom piesní Lucie rozoznie Filharmonie Hradec Králové. Takmer päťdesiatčlenný orchester a spevácky zbor bude kapele na pódiu rovnocenným partnerom. Vďaka tejto mozaike vznikne jedinečný zážitok.

Ten ešte znásobí scénografia. Príprava organicky efektívnej dynamickej scény zabrala takmer rok. Využíva najnovšie technológie z oblasti zvuku aj vizuálnych efektov a zároveň osvedčené divadelné princípy.Unikátna scénografia, umiestnenie orchestru, projekcia. Svetelný dizajn od Lukáša Patzenhauera. Proste, aby to bola show, na ktorú ľudia nezabudnú,“ vysvetľujú hudobníci.
Skupina Lucie sa po 20 rokoch vracia k projektu Lucie v opeře. Foto: R. Černý, Redhead Music

Lucie v opeře tour vypukne 28. septembra v Ostravar aréne v Ostrave. Dvanásteho októbra kapela rozozvučí pražskú O2 arénu a 20. októbra poteší slovenských fanúšikov na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave. Štvrtá koncertná zastávka je plánovaná na 26. októbra v pardubickej Enteria Aréne. Výnimočné turné vyvrcholí 5. novembra v Brne vo Winning Group aréne.

Komentáre