Hudba a film

Ivo Trajkov: Piargy sú o slobode voľby, ktorá neexistuje

"Scenár k filmu vznikal niekoľko rokov, jeho autori Jana Skořepová a režisér Ivo Trajkov sa snažili ukázať, čo je v ľuďoch prízemné a temné a pritom sa im podarilo nebyť patetickí ani jednoznační."

TASR, 23. septembra 2022 11:12
Snímka z filmu Piargy. Foto: YouTube/CinemArt SK

Príbeh, ktorý svojou lyrickou krásou svedčí o skaze. S týmto podtitulom prichádza do kín film Piargy. Ľúbostnú drámu, ktorú podľa novely Františka Švantnera z medzivojnového obdobia nakrútil česko-macedónsky režisér Ivo Trajkov, predstavili tvorcovia a herci v utorok v Bratislave.

Rozpráva príbeh mladej ženy Juliši, ktorá sa vydá za syna najbohatšieho statkára v dedine, ale neubráni sa násilníckym zvodom svojho svokra a nechtiac sa ocitne uprostred drsného milostného trojuholníka. "Piargy sú symbolom novodobej Sodomy a Gomory, zrkadlom pokrivenej morálky spoločnosti. Zároveň sú naturalistickou metaforou o podriadenej pozícii ženy v patriarchálnej spoločnosti," približujú tvorcovia. S nápadom nakrútiť film, aký sa na Slovensku bežne nerobí, prišli už pred desiatimi rokmi. "A tak vznikol metaforický príbeh o temnej sile skazenosti a nevďačnom postavení žien v spoločnosti," dodáva Silvia Panáková, producentka filmu, ktorý sa odohráva tesne pred vypuknutím druhej svetovej vojny. "Ale sú v ňom podobenstvá, ktoré sú tak aktuálne, až z toho ide mráz po chrbte."



Scenár k filmu vznikal niekoľko rokov, jeho autori Jana Skořepová a režisér Ivo Trajkov sa snažili ukázať, čo je v ľuďoch prízemné a temné a pritom sa im podarilo nebyť patetickí ani jednoznační. "Z môjho pohľadu sú Piargy o slobode voľby, ktorá v spoločnosti znázornenej vo filme neexistuje. V skutočnosti neexistuje pre nikoho, najmenej pre ženy," uviedol pre TASR Trajkov. "Je to o dievčine, ktoré sa v svojej tragickej situácii o slobodnú voľbu intuitívne pokúsi, pochopiteľne končí tragicky, ale tragicky končia všetky postavy. Možnosť voľby nemá jednotlivec, ale ani komunita, pretože sú vždy nejaké sily, ktoré to ovplyvňujú a uzurpujú právo rozhodovať za ostatných," vysvetlil režisér a dodal: "Nemyslím si, že svet sa až tak veľmi zmenil. Žijeme skutočne v lepších spoločnostiach, kde o tom skutočne rozhodujeme? Je postavenie ženy až tak diametrálne odlišné?" Režisér chcel svojou snímkou tiež formálne vzdať poctu starým dobrým filmom. "Nostalgicky urobiť film, aké sa dnes už nerobia."

Hlavnú úlohu stvárňuje Judit Bárdos. V ďalších postavách sa predstavia Daniel Fischer, Attila Mokos, Lucia Klein Svoboda, Lucia Siposová, Ivan Martinka, Jana Oľhová, Jana Kvantiková či Peter Nádasdi.

Film Piargy vstúpi do kinodistribúcie 22. septembra. Titulnú pieseň k filmu naspievala Veronika Rabada.


Komentáre