Hudba a film

Režisér: Film o Nepelovi by mal osloviť aj ľudí 21. storočia

"Vo filme, ktorý začnú nakrúcať budúci rok v novembri, si ho zahrá mladý slovenský herec Adam Kubala."

TASR, 25. augusta 2022 12:53
Slovensko má nového Nepelu.Tvorcovia pripravovaného filmu ho našli v mladom hercovi Adamovi Kubalovi Foto: Bontonfilm

Tvorcovia pripravovaného filmu o legendárnom krasokorčuliarovi minulý týždeň oznámili, že Slovensko má nového Ondreja Nepelu. Vo filme, ktorý začnú nakrúcať budúci rok v novembri, si ho zahrá mladý slovenský herec Adam Kubala. "Z prvej zverejnenej fotografie z kamerových skúšok je zrejmé, že talentovaný mladík sa na Ondreja Nepelu veľmi podobá a ostáva len veriť, že rola fenomenálneho športovca bude preňho znamenať úspešný začiatok filmovej kariéry," uviedla pre TASR Lucia Muráriková z distribučnej spoločnosti Bontonfilm.

Kubala si vo svojom prvom filme zahrá po boku Jany Nagyovej. Herečka známa z kultovej Arabely stvárni slávnu krasokorčuliarsku trénerku Hildu Múdru, ktorá Nepelu trénovala dlhých 15 rokov. Pre Nagyovú znamená táto rola splnenie detského sna. Na festivale v Karlových Varoch prezradila, že sa od detstva túžila stať krasokorčuliarkou. V rodnom Komárne však na tento šport nemala vhodné podmienky a po presťahovaní sa do Bratislavy už bola na profesionálnu dráhu krasokorčuliarky pristará.

Na archívnej snímke z 1. marca 1973 Ondrej Nepela s trénerkou Hildou Múdrou na MS v krasokorčuľovaní. Foto: TASR/Štefan Petráš


"Môj detský sen sa mi však napokon splní. Nebudem hrať síce krasokorčuliarku, ale najpopulárnejšiu trénerku krasokorčuľovania nielen v bývalom Československu, ale aj vo Švajčiarsku či v Taliansku. A potom neverte na zázraky. A to ani nemám čarovný prsteň," uviedla Nagyová. Obsadenie do filmu o Nepelovi pre ňu znamená úspešné pokračovanie v znovurozbehnutej hereckej kariére. Od herectva si dala pauzu takmer na 30 rokov a len nedávno sa vrátila do filmového sveta. Diváci sa na ňu môžu tešiť ako na kráľovnú v rozprávke Jana Budařa Princ mamáčik, ktorá príde do slovenských kín koncom októbra.

Zaujímavosťou je, že vo filme o Nepelovi môže byť premena Nagyovej na slávnu trénerku krasokorčuľovania maximálne autentická. Syn Hildy Múdrej, Pavol Múdry, totiž poskytol tvorcom na nakrúcanie oblečenie svojej zosnulej mamy.
Ondrej Nepela na MS v krasokorčuľovaní 2. marca 1973. Foto: TASR/J. Kruliš


Drámu mladého muža, ktorý po rokoch reprezentácie socialistického Československa, chce svoju vlasť opustiť a byť slobodný, bez strachu, že odhalenie jeho sexuálnej orientácie z neho urobí devianta, bude nakrúcať režisér Jakub Červenka. Scenár filmu s pracovným názvom Nepela: Cesta za slobodou napísala Nina Morgenstein. "Chcel by som nakrútiť film, ktorý bude svojím presahom medzinárodne zrozumiteľný, ktorý sa neopiera o detailnú znalosť vtedajších čias, ale ktorý je vnútorne silný a svojím posolstvom má čo povedať aj ľuďom 21. storočia," hovorí Červenka, režisér a producent pripravovanej snímky.

Komentáre