Hudba a film

Hudba: Skupina Nocadeň získala českú hudobnú cenu Anděl

"Sošku ceny českej hudobnej akadémie Anděl za najlepší slovenský album roka získala v sobotu skupina Nocadeň. So svojim albumom Auróra uspeli v konkurencii Simy Martausovej a Mariána Čekovského."

TASR/Webmagazin.sk, 22. júna 2020 15:41
Skupina Nocadeň si sošku prevzala netradične na hraničnom priechode s ČR od hudobníka Matěja Rupperta. Foto: Facebook Ceny Anděl


České hudobné ceny Anděl sa pôvodne mali odovzdávať 31. marca počas veľkolepého programu v pražskej O2 Aréne. Kvôli opatreniam súvisiacim s pandémiou sa však musel zmeniť nielen termín, ale aj celý koncept odovzdávania cien. Víťazi jednotlivých kategórií nahrali svoje vystúpenia vopred a na netradičných miestach, ktoré nejakým spôsobom symbolizovali izoláciu, či obmedzenia počas trvania korona vírusu. Takto pripravený program odvysielala Česká televízia v sobotu, moderovala ho speváčka Ewa Farna. Česká hudobná akadémia po prvý krát zaradila do nominácií aj kategóriu slovenský album roka.

Rasťo a Robo Kopinovci, ktorí sa v nominácii slovenskej kategórie ocitli spolu so Simou Martausovou (Len tak sa stíšim) a Mariánom Čekovským (Best On), dostali svoju sošku za album Auróra na slovensko-českých hraniciach od hudobníka Matěja Rupperta. "Odovzdanie ocenenia prebehlo symbolicky na hraničnom priechode Moravské Lieskové, takže sme to mali o trocha bližšie ako do Prahy," približuje Rasťo Kopina.

"Tým, že sa v hudbe pohybujeme dlho a vieme, že nič nie je úplne samozrejmé, si toto ocenenie veľmi vážime. Keďže na Slovensku žiadne takéto ocenenia typu Grammy, alebo Anděl neexistujú, nemohli sme o tom ani len snívať. Prvý príjemný šok bol, keď sme sa dozvedeli o našej nominácii v kategórii Slovenský album roka. Tento rok túto kategóriu akademici zaradili prvýkrát a vyberali zhruba z 250 albumov, ktoré vyšli na Slovensku v minulom roku," dodal Rasťo Kopina pre Webmagazín.


Komentáre