Hudba a film

Filmový festival POCITY v Prešove bude napriek obmedzeniam

"Názov festivalu sa hrá s rečou mesta, z čoho vznikol aj jeho slogan: Poc i ty na POCITY!"

TASR/Webmagazin.sk, 7. októbra 2020 12:09
Foto: Dávid Doroš

V poradí 11. ročník prešovského filmového festivalu POCITY FILM 2020 prinesie v piatich sekciách (Naše Pocity, Pocity zo sveta, Pocity susedov: Česko, Pocity deťom a Ozveny Febiofestu) výber kvalitnej svetovej aj domácej kinematografie, stretnutia s filmovými osobnosťami a špeciálne ukončenie festivalu v podobe prepojenia filmu PUNK JE HNED! a živej hudobnej improvizácie Davida Kollara – Prešovčana oceneného Slnkom v sieti za najlepšiu hudbu k filmu za rok 2019. Festival sa bude konať od 8. do 13. októbra vo veľkokapacitných premietacích sálach kín v Prešove. V najstaršom mestskom kine Scala v centre mesta a v Cinemaxe. TASR o tom informoval Richard Majer z organizačného tímu festivalu.

"Z dôvodu reštrikcií uvalených na organizovanie kultúrnych podujatí sa festival bude tento rok niesť v komornej atmosfére. Aktuálne nariadenia povoľujú v kine maximálne 50 divákov, takisto platí zákaz konzumácie jedla či nápojov na podujatiach. Pôvodne sa mal festival odohrávať aj v Sklade hudby Stromoradie a v malej sále Panorámka v kine Scala. Z dôvodu bezpečnosti sa festival bude konať výhradne vo veľkých premietacích sálach," uviedol Majer.
Foto: Dávid Doroš

Diváci neuvidia dva pôvodne avizované filmy Služobníci a Krajina ve stínu. V prípade už zakúpených vstupeniek na zrušené premietania budú divákom vrátené peniaze. Ostatné zmeny v programe sa týkajú premietacích miest a časov. Zo siedmich festivalových dní je šesť. "Diváci budú mať možnosť vidieť od štvrtka (8. 10.) do utorka (13. 10.) celkovo 19 vybraných dlhometrážnych filmov rozdelených do piatich sekcií. Sekcia naše pocity je zameraná na domácu kinematografiu, pocity susedov zaostrí tento rok na českú kinematografiu, ďalšími sekciami sú pocity zo sveta, pocity deťom a ozveny Febiofestu - medzinárodného festivalu filmových klubov," priblížil Majer.

Obmedzenia podľa jeho slov výrazne zredukovali osobnú účasť filmových tvorcov. Účasť prisľúbili hlavní protagonisti filmov Raj na zemi Andrej Bán a Zlatá zem Roland Noga. "V programe ostáva aj jedna z najočakávanejších projekcií Punk je hned!, sprevádzaná živou hudobnou improvizáciou gitarového experimentátora a skladateľa Davida Kollara. Ocenenie pre Davida Kollara za najlepšiu filmovú hudbu za rok 2019 od Slovenskej filmovej a televíznej akadémie je najlepšou pozvánkou prísť a vychutnať si Davidovo umenie naživo," dodal Majer.
Diváci sa môžu tešiť aj na české filmové novinky Šarlatán, šokujúci dokufilm V síti o sexuálnych predátoroch na internete, či v exkluzívnej premiére na nový film Petra Zelenku Modelář. V programe sú kvalitné filmy, komédie, drámy i dokumenty prevažne európskej produkcie, ale aj sekcia pre deti. Do programu pribudol krátky film Prešovčana Michala “Kunesa” Kováča, takže Pocity pokračujú v tradícii uvedenia filmu od prešovského autora. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke festivalu pocityfilm.sk. Krátke prezentácie a ukážky festivalových filmov aj na ich Facebooku.
Foto: Dávid Doroš

Názov festivalu je slovnou hračkou. Okrem pôvodného významu sa názov hrá aj s jazykom mesta. PO City ako Prešov City, či nárečové pozvanie poc i ty (poď aj ty), ktoré sa dostalo aj do sloganu festivalu: Poc i ty na POCITY!

Komentáre