Hudba a film

Tohtoročný festival horských filmov v Poprade bude aj online

"Témami filmov, ktoré sa dostali do 28. ročníka filmovej súťaže, sú horolezectvo, skalné lezenie či jaskyniarstvo."

TASR/Webmagazin.sk, 6. októbra 2020 14:42
Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Tohtoročný Medzinárodný festival horských filmov sa bude pre opatrenia súvisiace s pandémiou nového koronavírusu realizovať aj online. Naživo si budú môcť diváci pozrieť 45 súťažných filmov v 14 premietacích blokoch na mestskom úrade (MsÚ), v dome kultúry (DK) a kine Tatran v Poprade, v kine Iskra v Kežmarku a kine Mier v Spišskej Novej Vsi. Informovala o tom riaditeľka festivalu Mária Hámor.

Témami filmov, ktoré sa dostali do 28. ročníka filmovej súťaže, sú horolezectvo, skalné lezenie, jaskyniarstvo, lyžovanie, skialpinizmus, highline a život v horách. Ako Hámor uviedla, do predvýberu sa prihlásilo spolu 98 filmov z 18 krajín sveta. Spomedzi 45, ktoré do súťaže postúpili, ich je sedem slovenskej proveniencie.
Tohtoročný MFHF v Poprade bude prebiehať v kinosálach s obmedzenou návštevnosťou, aj online. Foto: Facebook MFHF


Medzi nimi sú opäť dva filmy úspešného a medzinárodne rešpektovaného režiséra Pavla Barabáša, ktorého filmy sú pravidelne oceňované doma i na medzinárodnej scéne. O ďalšie zo svojich cien, ktoré na MFHF v Poprade v predchádzajúcich ročníkoch získal, sa budú uchádzať jeho dva tohtoročné filmy: Salto je kráľ o zlaňovaní z najvyššieho vodopádu na svete a film Everest - najťažšia cesta o legendárnej československej expedícii na Everest alpským štýlom, ktorá sa pre štvoricu slovenských horolezcov stala v roku 1988 výzvou i osudom. Súťažné snímky bude posudzovať medzinárodná porota v zložení Mária Dutková zo Slovenska, Steve Lichtag z Českej republiky a Poliak Jerzy Porębski.

Hámor podotkla, že permanentky na premietanie vo vybraných sálach, ako i na online premietanie všetkých filmových blokov si budú môcť záujemcovia zakúpiť online len v dňoch od utorka 6. októbra do nedele 11. októbra. Predaj samostatných lístkov na jeden súťažný blok bude možný až od pondelka 12. októbra. "V prípade sprísnenia opatrení a prípadného zrušenia projekcií v kinosálach na MsÚ Poprad a v DK Poprad bude permanetka platiť na online projekcie festivalových filmov," doplnila Hámor. Festival sa chystá v dňoch 14. až 18. októbra. Jeho podrobný program a plán premietania si môžete pozrieť na stránke www.mfhf.sk.
Autorom plagátu 28. ročníka Medzinárodného festivalu horských filmov v Poprade je slovenský výtvarník Marcel Kupko. Foto: Facebook MFHF

Komentáre