Hudba a film

Filmový festival inakosti otvorila hollywoodska komédia

"Festival ponúka aj niekoľko domácich diel s LGBTI+ tematikou. V sekcii Classics sa budú popri Hodinách (The Hours) britského režiséra Stephena Daldryho premietať aj slovenskí Anjeli. "

TASR, 24. novembra 2022 12:36
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na snímky s LGBTI+ hrdinami a témami sa sústreďuje Filmový festival inakosti (FFi). V poradí 16. ročník podujatia sa začal v stredu v Bratislave hollywoodskou komédiou. Do 29. novembra premietne 51 audiovizuálnych diel z 31 krajín sveta. Návštevníci si môžu pozrieť 27 celovečerných a 24 krátkych snímok v dvoch kinosálach, na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU a paralelne v kine Mladosť. V programe nechýbajú ani slovenské filmy.

Prehliadka LGBTI+ filmov ponúka snímky s vážnymi témami, no nechýbajú ani komédie. Festival inakosti otvorila americká romantická komédia Kamoši (Bros) z dielne režiséra Nicholasa Stollera. "Universal Pictures sa vďaka nej stalo prvým veľkým americkým štúdiom, ktoré nakrútilo komediálnu romancu dvoch gejov a obsadilo do nej iba LGBTI+ hercov a herečky," približujú organizátori festivalu otvárací film.
Foto: FB Iniciatíva Inakosť

Festival ponúka aj niekoľko domácich diel s LGBTI+ tematikou. V sekcii Classics sa budú popri Hodinách (The Hours) britského režiséra Stephena Daldryho premietať aj slovenskí Anjeli. Príbeh úspešného divadelníka Michala, ktorý po tom, ako mu diagnostikujú nevyliečiteľnú chorobu, odchádza na samotu, kde rekapituluje svoj život a píše knihu spomienok. Spoločnosť mu robia jeho životná láska a ošetrovateľka a do vypätej atmosféry prichádza charizmatický cudzinec, ktorý sa o Michala intenzívne zaujíma.

Režisér a scenárista Róbert Šveda, známy aj vďaka televíznym seriálom Mesto tieňov, Dr. Ludsky či Odsúdené, nadväzuje vo svojom druhom filme Anjeli na debut Démoni. Do hlavnej úlohy obsadil Petra Bebjaka, okrem neho diváci uvidia Kristínu Tormovú, Andreja Dúbravského, Juraja Zetyáka, Jána Jackuliaka či Elenu Podzámsku. Komorný príbeh o potrebe lásky a čakaní na zjavenie uvedie festival pri príležitosti desiateho výročia jeho premiéry a za osobnej účasti režiséra.



Komentáre