Hudba a film

Festival Virvar prinesie cez víkend do Košíc Dni bábkového divadla

"Virvar sa tradične koná v júni, zmenu si vyžiadala pandémia nového koronavírusu."

TASR/Webmagazin.sk, 2. septembra 2020 10:45
Na snímke sprievod mestom s bábkami a maskami v rámci 3. ročníka Dni bábkového divadla a hier pre rodiny v júni 2015. Foto: TASR František Iván

Festival Virvar - Dni bábkového divadla a hier pre rodiny sa uskutoční v Košiciach v dňoch 3. až 6. septembra. Celkovo sa predstaví 12 divadiel zo Slovenska, Česka, Nemecka, Maďarska a Litvy. Súčasťou ôsmeho ročníka Virvaru budú tvorivé workshopy, hry a ďalšie aktivity vrátane festivalu flašinetárov.

Hlavným hracím priestorom bude sála a átrium Bábkového divadla v Košiciach (BDK) na Alžbetinej ulici, umelecké produkcie budú aj v Divadle Thália a na Hlavnej ulici. Organizátori informovali o potrebe dodržiavania príslušných hygienických opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. V priestoroch BDK bude pripravená dezinfekcia, rúška budú povinné v sálach i vnútorných priestoroch divadla pre všetkých návštevníkov. Kapacita bábkovej sály BDK je limitovaná na 51 divákov a átria divadla na 100 ľudí.

"Pandémia nového koronavírusu ovplyvnila aj dramaturgiu festivalu, výraznejší priestor ako po iné roky dostanú tentoraz slovenské divadlá," uviedol riaditeľ festivalu Ivan Sogel. Pripomenul, že niektoré divadelné predstavenia sú určené pre mládež, respektíve dospelých.

Festival sa začne vo štvrtok (3. 9.) domácim predstavením Guľko Bombuľko, popoludní sa bude konať aj veselý sprievod mestom s bábkami a maskami. V prvý deň festivalu zároveň vystúpia študenti z košického Konzervatória Jozefa Adamoviča s hrou Polnočná omša a Bábkové divadlo na Rázcestí z Banskej Bystrice s titulom Variácie lásky. Všetky divadelné predstavenia bude hodnotiť detská porota.

Virvar sa tradične koná v júni, zmenu si vyžiadala pandémia nového koronavírusu. Festival organizuje Občianske združenie pri BDK v spolupráci s bábkovým divadlom. Kompletný program je k dispozícii na webstránke www.bdke.sk.

Komentáre