Hudba a film

Dyk a spevácke senzácie Poppy Ajudha či Cyrille Aimée na jazzákoch

"Šarmatný Vojta Dyk s projektom D.Y.K., speváčky Poppy Ajudha a Cyrille Aimée posilňujú program Bratislavských jazzových dní. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 28. septembra 2022 15:03
Ilustračné foto Foto: Foto archív Vojtěch Dyk
Spolu s Marcusom Millerom, Richardom Bonom a Yussefom Dayesom sa predstavia na 47. ročníku Bratislavských jazzových dní Slovenská sporiteľňa 2022, ktoré budú od 21. do 23. októbra v A4 Studio na Trnavskej ceste 39. Vstupenky sú už v predaji, detailné informácie o programe sa dozviete na www.bjd.sk.


Vojtech Dyk na bratislavských jazzákoch v piatok 21. októbra predstaví po prvý raz na Slovensku svoj album D.Y.K., spoločný projekt s dvojnásobným držiteľom Grammy Ondrejom Pivcom, ktorý vznikal v Brooklyne s prvotriednymi americkými hudobníkmi. Dyk si pochvaľuje, že nahrávaním D.Y.K. vystúpil zo svojej komfortnej zóny - americkí hráči mali muzikantskú slobodu, sám sa ponoril do hudobného sveta bez hraníc. Vojtech Dyk je český herec a hudobník, k spevu sa dostal už zamlada v chlapčenskom zbore Pueri gaudentes. Hviezdny štatút mu zabezpečila pozícia frontmana skupiny Nightwork, preslávil sa a dodnes vystupuje aj ako spevák brnianskeho swingového orchestra B-Side Band. V Bratislave Vojta Dyk bude koncertovať s 11 člennou kapelou zloženou zo špičkových hudobníkov, medzi ktorými je aj Ondrej Pivec, Michal Žáček či Josef Buchta.



Coheadlinerkou sobotného večera bude najhorúcejší objav z južného Londýna, 26-ročná speváčka a skladateľka Poppy Ajudha. Jej otec bol majiteľom nočného klubu, v ktorom sa hrával jazz, motown, rocksteady, a reggae. Mama svoju najmladšiu z troch dcér navyše nainfikovala láskou k soulu a ku groove. Poznať to na jej tvorbe - repertoár nepozná žánrové hranice, no spoločným menovateľom je soul, a moderné R’n’B. Jej debutový album The Power In Us vyšiel v auguste 2022, na jazzákoch teda opäť prezentujeme čerstvú senzáciu aktuálnej britskej scény, prekypujúcu energiou a s ťahom na bránu novej hviezdy.



Vychádzajúca hviezda galaxie jazzových spevákov – tak nazval New York Times francúzsko-americkú speváčku Cyrille Aimée, ktorá bude na BJD koncertovať v nedeľu 23. októbra. Vo svojej tvorbe kombinuje prvky jazzu, kubánskych rytmov a tzv. french gypsy swingu. Jej posledný album Move On: A Sondheim Adventure si vyslúžil nomináciu na Grammy a je považovaná za hviezdu jazzovej improvizácie. Uznávaná speváčka začínala spevom v európskych uliciach, no vypracovala sa na pódiá najprestížnejších svetových jazzových festivalov. Vyhrala súťaže Montreux Jazz Festival Competition a Sarah Vaughan International Jazz Competition, a bola finalistkou Thelonious Monk International Jazz Competition. New York Times označil Aimée ako zmes Michaela Jacksona a Sarah Vaughan, ktorá stojí jednou nohou v tradíciách, druhou v súčasnom zvuku. Zažiarila po boku legiend ako David Sanborn, Wynton Marsalis, alebo Christian McBride, ale aj sólo iba so svojim spevom a looperom. Za coververziu pesničky Marry Me a Little od Stephena Sondheima bola nominovaná na cenu Grammy.



Aktuálny program Bratislavských jazzových dní Slovenská sporiteľňa 2022:
piatok 21. október – Richard Bona, D.Y.K.
sobota 22. október – Yussef Dayes, Poppy Ajudha
nedeľa 23. október – Marcus Miller, Cyrille Aimée
www.bjd.sk


Bratislavské jazzové dni Slovenská sporiteľňa 2022 ponúknu od 21. do 23. októbra pestrý hudobný program, v ktorom nájdete tie najväčšie svetové hviezdy, kvalitné kapely z Európy či zámoria, ale aj skvelých slovenských hudobníkov a projekty. Kompletný program festivalu je na www.bjd.sk, vstupenky sú v predaji v sieti Ticketportal.

Komentáre