Hudba a film

Činohra SND odohrá inscenáciu Láskavé bohyne na pomoc Ukrajine

"Predstavenie sa bude zároveň naživo vysielať online na YouTube kanáli SND."

TASR, 3. marca 2022 13:32
Na archívnej snímke herec Ľuboš Kostelný počas tlačovej konferencie k premiére hry Jonathan Littell - Láskavé bohyne. Foto: TASR/Martin Baumann

Činohra Slovenského národného divadla (SND) uvedie v utorok 8. marca živý prenos predstavenia Láskavé bohyne. Divákov vyzýva, aby namiesto kúpy online vstupenky podporili Činfond. Takto vyzbierané prostriedky venuje na pomoc Ukrajine. TASR o tom informovala PR manažérka Jana Alexová.

Spresnila, že inscenáciu, ktorá získala divadelnú cenu Dosky 2014 Najlepšia inscenácia sezóny 2013/2014, odohrajú herci pred publikom v Štúdiu činohry. Predstavenie sa bude zároveň naživo vysielať online na YouTube kanáli SND. "Všetci sledujúci môžu namiesto zakúpenia online vstupenky prispieť dobrovoľnou sumou účet Činfondu," dodala Alexová s tým, že Činfond je nadačný fond priateľov Činohry SND pri Nadácii otvorenej spoločnosti.

"Rozhodli sme sa realizovať live stream jednej zásadnej inscenácie, ktorá hovorí o druhej svetovej vojne - Láskavé bohyne od Johnatana Littela a vyzbierané prostriedky venovať na pomoc Ukrajine. V rozhovoroch vnímame potrebu priamej finančnej pomoci, preto sme sa rozhodli do tejto výzvy zapojiť," uviedla riaditeľka Činohry SND Miriam Kičiňová.

Činoherný súbor venuje prostriedky z prenosu na pomoc utečencom a obetiam vojny na Ukrajine prostredníctvom organizácií Človek v ohrození a Ukrajinský červený kríž.

"Ostro odsudzujeme vojenský a ozbrojený konflikt Ruska voči Ukrajine. Popritom sme však aj svedkami dezinformačnej vojny, dezinterpretácie dejín, poštvávania ľudí proti bezbranným občanom Ukrajiny v niektorých médiách v priamom prenose. Zrazu sa tu objavujú pojmy ako denacifikácia a demilitarizácia v kontexte, ktorý nie je pravdivý," konštatovala Kičiňová. Ďalej zdôraznila, že SND je aj službou verejnosti. "A chceme pracovať na budovaní občianskej spoločnosti. Ak krajina a jej vodcovia začnú trpieť amnéziou pamäti a prekrúcať históriu, hrozí katastrofa. A tu je stále priestor divadla ako vzdelávacej podpory," dodala.

Inscenácia Láskavé bohyne je divadelnou adaptáciou rovnomenného románu francúzsky píšuceho amerického spisovateľa Johnatana Littela. Rozprávačom a hlavným hrdinom je presvedčený nacista Maximilián Aue. Jeho fiktívne pamäti sa začínajú na ukrajinskom fronte, kde nemecké jednotky drvia nepripravenú sovietsku armádu.

Komentáre