Hudba a film

Českú hudobnú cenu Anděl za najlepší slovenský album získali Le Payaco

"Cena pre Najlepší slovenský album sa na odovzdávanie cien českej hudobnej akadémie udeľovala po druhý raz. Vlani ju získala skupina Nocadeň za album Aurora."

TASR, 31. mája 2021 11:51
Foto: Martin Črep

Česká hudobná akadémia odovzdávala v sobotu večer (29. 5.) Ceny Anděl Coca-Cola 2020. Druhý rok je ich súčasťou aj kategória Najlepší slovenský album. Hlasuje v nej špeciálna akadémia zložená zo slovenských hudobných odborníkov a hudobníkov. Po minuloročnom debutantovi v tejto kategórii, skupine Nocadeň, sošku Anděla za Najlepší slovenský album získala skupina Le Payaco. Z trojice nominovaných albumov Svety od Kataríny Knechtovej, Hodina medzi psom a vlkom od Richarda Müllera získal najviac hlasov od slovenských akademikov ich album Pohybliví v nehybnom. TASR informoval PR manažér Rado Mešša.

„Máme z toho obrovskú radosť, vôbec sme s tým nerátali, veľmi nás to prekvapilo a potešilo. Ako sme povedali aj v 'ďakovačke', ocitli sme sa medzi hudobníkmi, ktorí tvoria tú najlepšiu muziku, ktorú hodnotí akadémia, čo je obrovská vec. To, že sme sa dostali do nominácií s Katkou Knechtovou a Richardom Müllerom je pre nás veľká česť a veľmi si to vážime. Je to veľká satisfakcia dostať takýto signál od ľudí, ktorí tomu rozumejú,“ povedal bezprostredne po skončení programu spevák a gitarista Le Payaco Tomáš Sloboda, ktorý si celý ceremoniál veľmi pochvaľoval: „Bolo to fantasticky zorganizované, 'šľapalo' to a malo to tú správnu dynamiku. A hlavne z toho bolo cítiť, že hudbou a kultúrou tam žijú. Bolo to priateľské, bezprostredné a príjemné. Cítili sme sa tam veľmi dobre a ďakujeme za všetky gratulácie.“

Najviac cien v hlavných kategóriách Cien Anděl Coca-Cola 2020 získala favorizovaná Lenka Dusilová. Zo štyroch nominácií pre výnimočný album Řeka premenila až tri. Uspela v kategóriách album, sólová interpretka a skladba, ktorú ovládla so singlom Vlákna. Jej album akademikov zaujal spevom aj nevšedným zvukom, na ktorom sa podieľali špičkový českí hudobníci a producenti Peter Ostrouchov a Aid Kid.

„To, ako jednoznačne album Řeka u akademikov uspel, len potvrdzuje, že sa Lenke Dusilovej podarila výnimočná nahrávka. Albumom roka sa stalo komplexne vystavané dielo, ktoré si vyžaduje jeho nerušené a sústredené počúvanie ako celku. Je to album, ktorý určite vydrží dlhšie, ako jeden rok,“ povedal predseda Českej hudobnej akadémie Honza Vedral.

O víťazoch tento rok pod dohľadom notára rozhodovalo 435 akademikov. „Aj tentokrát sme chceli pripraviť originálny a atraktívny formát programu, z ktorého sa nevytratia emócie a spontánnosť. Sme radi, že sa nám tento rok podarilo živý charakter Andělov aspoň čiastočne zachovať,“ uviedla producentka Cien Anděl Lucie Hájková.

Komentáre