Hudba a film

Štefan Štec prespieval po rusínsky pieseň Láska neumiera

"Aj rusínska verzia piesne vznikala počas pandémie na trati Londýn – Košice. A aj keď ide už o druhú spoluprácu Jany Kirschner so Štefanom Štecom, osobne sa ešte nikdy nestretli. "

TASR/Webmagazin.sk, 21. mája 2021 12:55
Štefan Štec, archívna snímka. Foto: TASR František Iván

Ľubov neumerať je názov špeciálnej verzie titulnej piesne seriálu Slovania, ktorú vo svojom materinskom jazyku naspieval Štefan Štec spoločne so skupinou Fajta a Janou Kirschner. Od premiéry piesne Láska neumiera ubehli štyri mesiace. Za ten čas sa skladba, ktorú zložila Jana Kirschner, stala 10-krát najhranejšou piesňou slovenských rádií. V novej verzii skladby si jej autorka vymenila úlohu so Štefanom Štecom, ktorý pôvodný text piesne preložil do rusínčiny. TASR o tom informoval PR manažér Marek Kučera.

„Musím povedať, že výmena rolí bol Jankin nápad. Už od začiatku sa pohrávala s touto myšlienkou. Je to pre mňa, ako príslušníka menšiny, veľká vec. Sme zvyknutí, že sa naše zväčša rusínske skladby prekladajú do slovenčiny, aby im ľudia rozumeli. Toto je však nová situácia. Etablovaná umelkyňa poskytne svoju skladbu, aby vyšla v rusínskom znení. Je to krásny pocit a zároveň prejav úcty k menšinám,“ hovorí k spolupráci Štefan Štec.



Ako pôvodná, tak aj rusínska verzia piesne vznikala počas pandémie na trati Londýn – Košice. A aj keď ide už o druhú spoluprácu Jany Kirschner so Štefanom Štecom, osobne sa ešte nikdy nestretli.

„Bolo to náročnejšie, pretože pri tvorbe a vôbec umeleckom procese sa niektoré záležitosti nedajú napísať do správy. Ale toto je doba, ktorú žijeme a ktorá nás naučila improvizovať. Našťastie žijeme v čase technológií, takže spojením týchto všetkých faktorov sa nám pracovalo výborne a myslím si, že je to počuť aj vo výsledku,“ uviedol spevák.

Videoklip k novej verzii piesne vznikol zo záberov, ktoré počas nahrávania v štúdiu Klaksón natočil kontrabasista Viliam Grega. O finálny strih sa postarala Vladimíra Vrbiňáková.

„Režisérom klipu je táto doba. My sme sa s kapelou v štúdiu spoločne nestretli. Protipandemické opatrenia nám to vtedy nedovolili. Každý z kapely mal presný čas nahrávania. Po celú dobu tam bol náš kontrabasista, ktorý je aj výborný fotograf. On nám urobil zábery, ktoré sa neskôr prestrihali do hudby. Atmosféra bola zvláštna, keďže sme tam nemohli byť spolu. Bolo to však po dlhej dobe, čo sme mohli prísť vôbec do štúdia. Cítiť to hlavne vo výslednom zvuku,“ doplnil Štec.

Komentáre