Hudba a film

Slobodná Európa sa po roku a pol vracia na koncertné pódiá

"V Košiciach, Bratislave, Žiline a Banskej Štiavnici sa kapela predstaví v novej zostave s Lacom Lučeničom."

TASR, 18. mája 2021 11:41
Kapela Slobodná Európa na koncertoch vystúpi v zostave s Lacom Lučeničom. Foto: FB Slobodná Európa

Slobodná Európa sa po roku a pol vráti na koncertné pódiá, aby si uctila pamiatku nedávno zosnulého zakladateľa kapely Braňa Alexa na sérii výnimočných štyroch letných open air koncertov pod názvom R.I.P. Braňo Alex Tour. TASR o tom informoval PR manažér Michal Očovan.

V Košiciach, Bratislave, Žiline a Banskej Štiavnici sa kapela predstaví v novej zostave s Lacom Lučeničom na gitare. Ten sa svojím gitarovým zvukom podieľal na nahrávaní a zvuku albumov Slobodnej Európy už od roku 1992 a basu teraz prenechá novej tvári v kapele, Rasťovi Goremu, ktorý doteraz hrával s legendárnou Davovou psychózou. Doplní tak rokmi overenú zostavu Whisky, Sveťo Korbeľ a Tuleň.
Bývalý člen skupiny Slobodná Európa zomrel začiatkom mája. Kapela mu venuje turné R.I.P. Braňo Alex Tour. Foto: FB Slobodná Európa

Prvý z koncertov odohrajú 30. júla v Košiciach v open air priestoroch Kulturparku. Na ďalších koncertoch sa k nim ako špeciálny hosť pripojí Dorota Nvotová s kapelou a 13. augusta spoločne zahrajú v bratislavských záhradných priestoroch Umelky pod Starým mostom. Do Žiliny sa spoločne presunú 21. augusta, kde odohrajú koncert vo vonkajších priestoroch klubu Smer 77. Spoločné miniturné zakončia koncertom na amfiteátri v Banskej Štiavnici.

Na koncertoch kapela predstaví nový program, v ktorom sa objaví aj niečo zo sólovej tvorby Braňa Alexa, ktorá bude zastúpená aj v playliste Doroty Nvotovej. Tá s nimi spolupracovala na albume Trojka, kde napríklad aranžovala sláčikovú sekciu Braňovej piesne Havran. Okrem samotného turné sa kapela objaví aj na viacerých letných festivaloch, z ktorých prvý odohrá 10. júla na Pohode.

Komentáre