Hudba a film

Bratislavské bábkové divadlo hľadá strateného Mauglího

"Nová inscenácia síce vychádza z Knihy džunglí, no zaujímavým spôsobom mení optiku - príbeh divák nesleduje z pohľadu Mauglího, ale džungle. "

TASR, 12. marca 2021 13:08
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta
Bratislava 12. marca (TASR) - Bratislavské bábkové divadlo (BBD) chystá novú inscenáciu Mauglí na motívy Knihy džunglí od Rudyarda Kiplinga. Autorsky ju pripravuje režisérska dvojica Mária Danadová a Monika Kováčová z nezávislého divadelného zoskupenia ODIVO.

Ide o druhú spoluprácu zoskupenia a BBD. "Už v roku 2019 spoločne vytvorili inscenáciu Neviditeľní, ktorá okrem iného získala aj nomináciu na ocenenie Dosky za mimoriadny počin v oblasti činoherného divadla," informoval TASR Stanislav Várady z BBD.

Nová inscenácia síce vychádza z Knihy džunglí, no zaujímavým spôsobom mení optiku - príbeh divák nesleduje z pohľadu Mauglího, ale džungle. "Sústredili sme sa na svoju autorskú nadstavbu, a tou je príbeh Mauglího, ktorý sa jedného dňa džungli stratil, a tá sa ho vydáva hľadať," vysvetľuje Kováčová a ďalej dodáva: "V tejto nastolenej situácii postupne otvárame témy domova. Čo je domov, kde je a kto ho tvorí? Toto sú otázky, o ktorých chceme s deťmi komunikovať."

Zoskupenie ODIVO je známe experimentálnym prístupom k divadlu, využíva ho aj v inscenácii Mauglí. "Kombinuje v nej výrazný pohybový prejav s bábkami, textom, maľovaním a hudbou. Scénu tvorí vypreparované prostredie džungle, tá je zároveň ihriskom a prekážkovou dráhou, ktorú herci prekonávajú počas stopovania Mauglího," dodáva Várady.

Premiéru inscenácie naplánovali na 19. marca, pre pandemickú situáciu sa neuskutoční za prítomnosti divákov. Divadlo plánuje vysielanie záznamov inscenácií pre verejnosť, školy a škôlky.

Komentáre