Hudba a film

Bábkové divadlo v Košiciach uvádza v premiére inscenáciu Indiánsky sen

"Dejom sprevádza indiánsky boh Nainema, ktorý ukáže, akú silu majú naše sny a túžby."

TASR, 25. februára 2022 12:01
Na snímke zľava herci Jana Bartošová, Kristína Medvecká Heretiková a Andrej Sisák počas hlavnej skúšky inscenácie Indiánsky sen v Bábkovom divadle v Košiciach 22. februára 2022. Foto: TASR - František Iván

Do amazonského dažďového pralesa zavedie malých i veľkých divákov nová inscenácia Indiánsky sen, ktorú pripravilo Bábkové divadlo v Košiciach (BDK). V premiére ju uvedie v piatok 25. februára o 19.00 h.

Hra vychádza z legiend a mýtov amazonských Indiánov, pod jej dramatizáciu sú podpísaní čerství absolventi VŠMU Zarina Hozdič a Michal Slovenský, ktorý je zároveň aj režisérom. Inscenácia sa zaoberá stále aktuálnejšou témou prírody a vzťahu človeka k nej. "Nechceme však strašiť ani poučovať, chceme skôr ukázať tú pozitívnu stránku prírody, a kto už má pozitívnejší vzťah k prírode a k nejakej rovnováhe ako Indiáni? Akoby hlavnou témou je oslava života, aby sme si uvedomili, že nie sme nad prírodou, čo sa často stáva, ale že sme naozaj jej súčasťou," priblížil pre TASR Slovenský.



Dejom sprevádza indiánsky boh Nainema, ktorý ukáže, akú silu majú naše sny a túžby. Vďaka nim vytvorí celý svet, prírodu, ľudí i zvieratá. V prvej polovici inscenácie diváci uvidia stvorenie sveta, ľúbostný príbeh Slnka a Mesiaca, ako aj osud mocného Indiána Tovapoda, ktorý túži po mladej a krásnej Zoé. Druhú časť tvorí príbeh troch bratov, najmladší z nich – skromný a dobrotivý Aki objaví v džungli čarovný strom, v ktorom sídli duch boha Nainemu. V závere diváci sledujú, či rozum zvíťazí nad chamtivosťou.

"Indiáni majú krásnu poetiku v tom, že nikdy nič nekončí nejakým jedným bodom. Aj keď sa nám môže zdať, že zlo naoko víťazí, ale to dobro je stále prítomné, a my to vlastne tiež ukončujeme týmto posolstvom, aby sme sa nevzdávali, vo svete nás bude čakať vždy veľa negatívnych tém, aby sme práve my boli tí, ktorí budeme s týmto všetkým bojovať a dávame si takto vlastne vzájomnú energiu," povedal Slovenský.
Na snímke zľava herci Miroslav Kolbašský, Andrej Sisák a Jana Bartošová počas hlavnej skúšky inscenácie Indiánsky sen v Bábkovom divadle v Košiciach 22. februára 2022. Foto: TASR František Iván

Divadlo informovalo, že v inscenácii sa predstavia členovia umeleckého súboru – Jana Bartošová, Kristína Medvecká Heretiková, Miroslav Kolbašský a Andrej Sisák. Scénografka Alena Hanusová vymyslela zaujímavé typy rôznych prírodných prostredí, ktoré sa budú na scéne otáčať podľa toho, ako sa bude meniť dej. Umelecké dielne vytvorili podľa jej návrhov rozmerovo menšie bábky Indiánov i rôznych zvierat. Dramaturgiu mal na starosti umelecký šéf BDK Ivan Sogel.

Hra je vhodná pre rodiny s deťmi od troch rokov. Počet divákov je z dôvodu protipandemických opatrení obmedzený na polovičnú kapacitu hľadiska.




Komentáre