Hudba a film

Art Film Fest predstaví osem nových slovenských dokumentov

"V sekcii Slovenská sezóna sa na 28. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest v Košiciach predstaví osem dokumentárnych filmov, viaceré z nich v premiérovom uvedení. "

TASR, 31. mája 2021 12:32
Záber z dokumentu Lucie Kašovej The Sailor. Foto: Film Expanded


Domáca filmová tvorba preukazuje životaschopnosť aj v rokoch, počas ktorých je kinematografia ťažko skúšaná pandemickými obmedzeniami. V programovej sekcii Slovenská sezóna sa na 28. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest v Košiciach predstaví 8 dokumentárnych filmov, viaceré z nich v premiérovom uvedení.

Biela na bielej, oceňovaná snímka režisérky Viery Čákanyovej, vznikla ako derivát počas nakrúcania dokumentárneho filmu FREM v Antarktíde. Jedna z našich najúspešnejších dokumentaristiek sa vo svojom diele zamýšľa nad absurditou ľudskej existencie v konfrontácii s prostredím ľadovej divočiny.

V celkom odlišnom klimatickom pásme a s celkom iným typom hraničnej situácie sa vyrovnáva hrdina filmu The Sailor. Dokumentárny portrét nakrútila režisérka Lucia Kašová pri karibskom ostrove v období blížiacej sa sezóny hurikánov. Tematizuje cenu slobody, ktorá aj za prispenia zdravej dávky sebectva na sklonku života prirodzene ústi do samoty.

V júli 2018 na pražskom futbalovom štadióne vyvrcholil už XVI. všesokolský zlet, ktorý sa viaže k 100. výročiu vzniku 1. Československej republiky. Režisérka Mária Pinčíková vo filme Na značky! prevedie divákov peripetiami príprav gigantického podujatia, ktoré v dejinách na istý čas nahradila známejšia Spartakiáda, no ktorého tradícia pokračuje od vzniku telovýchovnej organizácie Sokol až dodnes.
Bývalý starosta Vladimír Ledecý v dokumente Vladislava Sárkányho Ta to monarchia. Foto: ASFK

Spišský Hrhov je východoslovenská obec, ktorá sa stala svetoznámou pre príkladný spôsob komunitného spolunažívania. A to najmä pod vedením excentricky zmýšľajúceho starostu, ktorý sa nebojí inovatívnych riešení. Režisérka Vladislava Sárkány si všíma jeho netypické a naozaj originálne prístupy vo filme Ta to monarchia.
Jožo Ráž v situačnom dokuportréte Věčný Jožo aneb jak jsem potkal hvězdu. Foto: Cireal Production

Situačný dokuportrét českého režiséra Jana Gogolu ml. vypovedá o komplikovanom osobnom vesmíre Joža Ráža – lídra historicky najpopulárnejšej „československej“ poprockovej kapely Elán. Ide o filmové stretnutie s kresťanským budhistom veriacim v komunizmus. Portrét vznikal desať rokov a je nakrúcaný na nečakaných miestach a v otvorených situáciách. Kontroverznú osobnosť známeho hudobníka predstaví snímka s poetickým názvom Věčný Jožo aneb jak jsem potkal hvězdu.

Umeleckej sfére bývalého režimu venuje pozornosť viacero titulov programovej sekcie Slovenská sezóna. Jedným z nich je film Herec Ivan Palúch, venovaný výraznej osobnosti slovenského herectva. . Snímka, ktorú nakrútil jeho syn Martin Palúch, je mementom zrkadliacim úroveň umenia ohýbaného pod vládou nekompetentných predstaviteľov moci a vplyv ich zásahov na osud slobodne zmýšľajúceho jednotlivca.
Herec Ivan Palúch v rovnomennom dokumente, ktorý nakrútil jeho syn, režisér Martin Palúch. Foto: Filmark Production

Kreatívny dokument Komúna režiséra Jakuba Julényho je kolektívnym portrétom predstaviteľov voľného združenia Košičanov vyznávajúceho princípy undergroundu. Skupina sa v 70. rokoch minulého storočia sformovala okolo básnika, filozofa a mysliteľa Marcela Strýka.

Dokumentárna komédia Králi videa ponúka kuriózne spomínanie tvorcov tzv. rýchlodabingu, vďaka ktorému sa v dobách socializmu šírili Československom západné filmy. Mnohí pritom zbohatli, mená iných sa nadobro stratili s úpadkom fenoménu VHS. Režisér Lukáš Bulava necháva vo svojom diele prehovoriť ich, ale aj tých, ktorí im na opačnej strane zákona behali v pätách.

Tieto a ďalšie domáce i zahraničné filmy si bude môcť publikum festivalu vychutnať v dňoch 23. – 27. júna 2021. Predpredaj festivalových cinepassov, teda permanentiek na celý program podujatia, bude spustený 1. júna.

Komentáre