Hudba a film

Arabela sa vracia. Jana Nagyová je po 30 rokoch znova pred kamerou

"Herec Jan Budař nakrúca filmovú rozprávku Princ Mamánek. Pred kameru sa v nej vrátila kultová „Arabela“ – Jana Nagyová. "

TASR, 27. októbra 2021 7:55
Jana Nagyová ako kráľovná v pripravovanom filme Princ Mamánek. Foto: Budhar film


Jan Budař začal po niekoľkoročných prípravách natáčať výpravnú filmovú rozprávku podľa svojej vlastnej rovnomennej knihy. Jej český názov je Princ Mamánek. Okrem toho, že film režíruje, v ňom zároveň stvárňuje aj hlavnú postavu – rozmaznaného princa Ľudovíta, ktorý je nútený vydať sa do sveta. Jeho otca, kráľa, hrá Martin Huba a v úlohe kráľovnej a až príliš starostlivej Ľudovítovej mamy sa pred filmové kamery po takmer tridsiatich rokoch vrátila Jana Nagyová, predstaviteľka nezabudnuteľnej princeznej Arabely. V role tak trochu neotesaného rytiera a sprievodcu hlavného hrdinu na jeho dobrodružnej ceste sa zase predstaví Ondřej Vetchý.

„Viem, že pri natáčaní filmu je múdre obklopiť sa v tými najlepšími v odbore,“ komentuje Jan Budař hereckú zostavu a ďalších tvorcov, ktorí sa na filme Princ Mamánek podieľajú. Za kameru sa postavil známy český kameraman Jan Malíř, kostýmy pripravila návrhárka Michaela Horáčková Hořejší, o filmové masky sa zase stará Eva Ungrová. V ďalších hereckých úlohách sa predstaví Veronika Kubařová, Vladimír Javorský či Bolek Polívka.
Jana Nagyová ako filmová kráľovná a Jan Budař ako princ Mamánek. Foto: Budhar film

„Rola kráľovnej Ľudmily ma tak nadchla, že som jej nemohla odolať, hneď po prečítaní scenára som sa s ňou stotožnila,“ hovorí Jana Nagyová. „Celý mesiac pred natáčaním som mala trému, ale v okamihu, keď som prvýkrát prišla na pľac a videla som okolo seba pripravený, sympatický štáb, som sa začala cítiť ako vo veľkej rodine, ktorá ma prijala s otvoreným srdcom,“ spomína herečka na svoj prvý deň pred kamerou po dlhom čase. „Úlohu kráľovnej Ľudmily som Jane Nagyovej ponúkol, lebo som vedel, že sa ku mne ako princovi typovo výborne hodí, a veľmi som si želal opäť ju vidieť na striebornom plátne. Jej Arabelu som, pochopiteľne, miloval rovnako ako celé generácie divákov,“ prezrádza Jan Budař.

S obsadením Jany Nagyovej to však zo začiatku nevyzeralo tak ružovo, Janovi Budařovi sa totiž na ňu dlho nedarilo získať kontakt. Priam detektívne pátranie napokon ukončil tým, že sa odhodlal k zúfalému kroku a napísal Janinej dcére cez Instagram. „Je to veľmi neobvyklé, ale Jan Budař oslovil prostredníctvom Instagramu moju najmladšiu dcéru s prosbou o prepojenie,“ spomína Jana Nagyová na začiatok svojej spolupráce s režisérom. „Dlho sme sa poznali iba cez obrazovky počítača a osobne sme sa stretli až v lete – tesne pred natáčaním.“
Jana Nagyová a Martin Huba vo filmovej rozprávke Princ Mamánek. Foto: Budhar film

Prvá klapka filmu Princ Mamánek padla začiatkom septembra na zámku Dětenice, kde sa odohrávajú scény z kráľovského zámku a stredovekej krčmy a kde podľa legendy Janovi Budařovi príbeh o Mamánkovi napadol. Natáčalo sa aj v Pohansku na južnej Morave, v Lednicko-valtickom areáli, v Žehrovskej obore v Českom raji či v kokořínskych lesoch.

„Je to rozprávka o dospievaní, o láske aj o prekonaní strachu zo smrti,” uvádza Jan Budař.

Princ Ľudovít Otomar Karol XII., rodený Vznešený, má veľmi blízko k svojej milujúcej mamičke, kráľovnej Ľudmile. Lenže Ľudovít je už tak trochu „prerastený“ princ, má 39 rokov. Bojí sa skoro všetkého, do ženenia sa veľmi nehrnie a väčšinu života trávi pofľakovaním sa po prepychovom zámku a priľahlých zverniciach. Múdry kráľ Radomil mu preto na narodeniny pripraví nečakaný darček – princ sa jedného rána prebudí v lese v obyčajných šatách a v sprievode drsného rytiera Hudrovala sa má vydať do sveta, aby zistil, o čom je život a možno konečne aj dospel. Na jeho veľkej dobrodružnej ceste ho čakajú zážitky, o ktorých doteraz čítal len v knihách. Stretne sa s mocným čarodejníkom, zlými čarodejnicami, duchom i samotnou pani Smrťou a možno nájde aj lásku svojho života. Čo na to všetko povie milovaná mamička? A bude kráľ otec s jeho „výkonom“ spokojný?

„Želám si, aby Princ Mamánek bol vtipný a múdry film, ktorý budú milovať malé deti, ale aj tie dospelé,“ vyznal sa režisér a autor knižnej predlohy.

Jan Budař píše a ilustruje knihy, skladá hudbu aj spieva svoje piesne. Ako herec si zahral nespočetné množstvo postáv a získal štyroch Českých levov. Princ Mamánek je jeho režisérskym a producentským celovečerným debutom.
Jana Nagyová počas nakrúcania. Foto: Budhar film

Premiéra rozprávky je plánovaná na september 2022.

Film vzniká v produkcii spoločnosti Budhar film s podporou Štátneho fondu kinematografie a Juhomoravského filmového fondu. Jeho koproducentmi sú Česká televízia a Bedna Films. Distribútorom je spoločnosť BONTONFILM.

Komentáre