Hudba a film

ÁČKO 2019 - FESTIVAL ŠTUDENTSKÝCH FILMOV

"V dňoch 23. - 26. októbra sa už tradične pod záštitou Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení uskutoční 23. ročník festivalu Áčko."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 21. októbra 2019 13:09
Foto: Festival ÁČKO
Opäť poskytne priestor pre prezentáciu tých najkvalitnejších audiovizuálnych diel zo študentskej tvorby uplynulého roka. Akcia organizovaná samotnými študentmi podporuje myšlienku interakcie s publikom, autormi a kritikmi a prináša na kultúrnu scénu miesto pre odhalenie mladých talentov a ich pôsobenie vo filmovom priemysle aj pre laickú verejnosť. Vstup na toto podujatie je preto voľný.

Téma 23. ročníka festivalu Áčko 2019 je Cinema veríte. Cinema veríte? nadväzuje na problematiku modernej doby presýtenej informáciami, kde medzi ľuďmi panuje istá forma zmätenosti a problém fake-news a rôznych hoaxov v audiovízii, ktorý sa nás všetkých výrazne dotýka. Chceli by sme teda položiť divákovi otázku: Čo je pravda a kde ju máme hľadať? Čomu človek má veriť a čo má prehliadnuť? Chceme docieliť, aby sa ľudia zamysleli nad problematikou hoaxov a tým vyvolať spoločenskú diskusiu, týkajúcu sa tohto problému.
Veríme, že diváci a všetci filmoví nadšenci sa začnú viac zamýšľať nad audiovizuálnou tvorbou a zároveň ju tiež analyzovať.

Prihlásené filmy môžu súťažiť v súťažnej sekcii Á WARD v kategóriách:
najlepší film
najlepší hraný film
najlepší dokumentárny film
najlepší animovaný film
najlepší scenár
najlepšia kamera
najlepší zvuk
najlepší strih
najlepšie vizuálne efekty
najlepší divácky film
zvláštne uznanie
Špeciálna cena Critics‘ Choice


O výbere filmov rozhoduje malá porota, zložená zo študentov FTF VŠMU, ktorá vybrané filmy posiela na hodnotenie veľkej porote.
Do veľkej poroty prijali pozvanie:
Ramunas Greicius (Litva) – kameraman, režisér hraných a dokumentárnych filmov, profesor na LithuanianAcademy of Music and Theatre
Jana Bébarová (Česká republika) – umelecká riaditeľka REC FESTu, šéfredaktorka online filmového časopisu 25fps.cz, pedagogička na Univerzite Tomáša Baťu v Zlíne.
Elena Flašková (Slovenská republika) – členka výboru LITA, umelecká prekladateľka z Francúzštiny a Nemčiny, vedúca katedry jazykov na VŠMU
Ľubomír Štecko (Slovenská republika) – člen SAPA, režisér, scenárista, kameraman, Spočiatku ako kameraman, neskôr ako režisér dokumentárnych filmov. Od začiatku 90. rokov pôsobil v Slovenskej televízii v rôznych funkciách, ako redaktor, dramaturg, producent, vedúci tvorivej skupiny, hlavný dramaturg skupiny.
Fedor Bartko (Slovenská republika) – za Lit. Fond, scenárista, kameraman a režisér, filmový a televízny dokumentarista, predseda Únie slovenských televíznych tvorcov.

Špeciálnu cenu Critics‘ Choice udelí trojčlenná porota zložená z česko-slovenských kritikov. Porota bude vyberať víťazný film z rovnakého výberu ako Hlavná porota (Veľká porota). Do poroty Critics‘ Choice prijali pozvanie:
Jana Dudková (Slovenská republika) – ústav divadelnej a filmovej vedy CVU SAV, redaktorka a členka redakčných okruhov viacerých odborných časopisov ako Kino-Ikon (SK), Iluminace (CZ), Studies in EasterEuropeanCinema (VB)
Peter Konečný – novinár, šéfredaktor a zakladateľ portálu Kinema.sk, absolvent katedry filmovej vedy a multimédií FTF VŠMU
Jana Bébarová (Česká republika) – umelecká riaditeľka REC FESTu, šéfredaktorka online filmového časopisu 25fps.cz, pedagogička na Univerzite Tomáša Baťu v Zlíne.

Súčasťou filmového festivalu bude aj nesúťažná kategória SECOND LINE, kde predstavíme pásma z rôznych iných filmových festivalov, ako napríklad: FAMU FEST, FEST ANČA, PAFF, Ozveny Áčka, CilectLife a iné.

23. ročník študentského filmového festivalu bude mať bohatý sprievodný program. Diváci sa môžu tešiť na diskusiu s predstaviteľmi digiQ, občianskym združením zameraným na neformálne vzdelávanie pre rodičov a odborníkov s cieľom budovať odolnosť detí na internete a podporu inteligentného digitálneho občianstva. Témou diskusie budú hoaxy, dezinformácie a fakenews. Ďalšou z diskusií bude Šálka čaju so Zuzazanou Gindl–Tatárovou. Na festival príde uviesť svoj masterclass na tému „Môžu byť sny skutočnosť“ poľský filmový režisér Krzysztof Zanussi. Jeho diela získali ocenenia na prestížnych festivaloch v Benátkach, Berlíne, Cannes. Zanussi je tiež členom Európskej filmovej akadémie, ako aj pápežskej komisie pre kultúru vo Vatikáne a prezidentom FERA (Európska federácia audiovizuálnych tvorcov). Krzysztof Zanussi je uznávaný ako v amatérskej, tak profesionálnej filmárskej komunite.

V spolupráci s Asociáciou Slovenských Kameramanov a Federicom Cesca, ktorý sa podieľa na seriáloch americkej streamovacej platformy Netflix, pripravujeme kameramanský workshop/masterclass. Svojou návštevou nás poctí aj Dan Geva (Izrael) so svojím projektom TheEthicsLab a masterclassom.

Festival sa začne otváracím ceremoniálom, ktorý sa bude konať na pôde VŠMU FTF na Svoradovej 2 v Bratislave už 23. októbra (streda). Zvyšné dni budú rovnako nabité prehliadkami filmov, sprievodnými aktivitami a afterparties. V sobotu 26. októbra prebehne záverečný ceremoniál spojený s odovzdávaním cien, taktiež na Filmovej fakulte VŠMU.

Komentáre