Ekológia

Vytvorte si pohodlnú a úžitkovú záhradu zároveň

"Záhrada je v dnešnej dobe veľmi vzácny priestor, ktorý využívame na rôzne účely. Mnohí vďaka nej dokonca zvládli dlhé dni nepríjemnej izolácie, prípadne sa stala dokonalou alternatívou letnej dovolenky."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 27. apríla 2022 9:00
Ilustračné foto Foto: New Africa/Shutterstock.com
Zároveň je to miesto, vďaka ktorému sme schopní zvládnuť neustále zvyšovanie cien energií a potravín tak, že ho vykryjeme bohatou úrodou vypestovanou na vlastnom kúsku pôdy.

Na všetky tieto účely je však potrebné záhradu adekvátne pripraviť. A práve my máme pre vás niekoľko jednoduchých rád, pomocou ktorých nebude tento proces prípravy náročný na čas ani financie.

Vybavte sa kvalitným septikom
Aby vám záhrada plnohodnotne slúžila na relax a ako zdroj bohatej úrody ovocia a zeleniny, je potrebné, aby nebola ovplyvnená zdrojom odpadových vôd. Mnohé z nich sú do značnej miery pre kvalitu pôdy na pestovanie veľmi škodlivé. Kam ale s odpadovými a splaškovými vodami z domácnosti, ak nie je možné napojiť sa na verejnú kanalizáciu?

Najjednoduchším riešením v odľahlej oblasti je inštalácia kvalitného septiku. Vyberajte si ho na základe počtu členov v domácnosti a spotreby vody. Rozhodujúce slovo má aj správne umiestnenie nového septika. Čím ďalej od dôležitých zdrojov pitnej vody a vegetácie, tým lepšie.

Na údržbu záhrady si vezmite montérky
Nielen domácnosť, ale aj údržba záhrady rozhoduje o tom, ako dlho a dobre nám tento priestor bude slúžiť. Čím viac práce a starostlivosti jednotlivým častiam záhrady venujete, tým viac si jej pohodlia, luxusu a úrody užijete.

Nakoľko ide často o náročné práce s pôdou, konármi a lístím. Prípadne práce súvisiace s výkopom jamy pre spomínaný septik, je dobré sa na tieto účely vybaviť odolnými a zároveň pohodlnými montérkami. V mnohých prípadoch vás ochránia pred nečistotami a dokonca aj nepríjemnými poraneniami tela. Tak na ne myslite.

Pílenie stromov nechajte na odborníkov
Súčasťou záhrady sú aj vysoké stromy, ktoré sú nielen zdrojom bohatej úrody ovocia, ale tiež príjemným tieniacim prvkom. Avšak, v priebehu rokov sa koruny stromov rozrastú a pri silnom vetre alebo pod ťažkým snehom v zime môžu byť zdrojom ohrozenia vašej i susedovej bezpečnosti. Aby sa to nestalo, je nutné myslieť na pravidelné pílenie stromov, ktoré sa oplatí nechať skôr na odborníkov na práce vo výškach, ktorí sú na tieto úlohy skúsenosťami aj náradím správne vybavení.

Komentáre