Ekológia

Vybuchla sopka Merapi, jedna z najaktívnejších indonézskych sopiek

"Úrady varovali obyvateľov priľahlých oblastí, aby prestali vykonávať akákoľvek aktivity v nebezpečnej zóne. "

TASR, 11. marca 2023 13:35
Muži sledujú erupciu sopky Merapi v indonézskom meste Sleman v sobotu 11. marca 2023. Foto: TASR/AP
Jakarta 11. marca (TASR) - Indonézska sopka Merapi v sobotu vybuchla, pričom vychrlila mrak horúceho popola a plynov do výšky siedmich kilometrov. Oznámil indonézsky úrad pre zvládanie katastrof, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Táto sopka ležiaca v indonézskej provincii Yogyakarta vybuchla okolo 12.00 h miestneho času (06.00 h SEČ) a bol pozorovaný prúd lávy s dĺžkou 1,5 kilometra, uviedol úrad pre zvládanie katastrof.

Úrady varovali obyvateľov priľahlých oblastí, aby prestali vykonávať akákoľvek aktivity v nebezpečnej zóne - teda v okruhu troch až siedmich kilometrov od krátera sopky. Sopečný popol už ovplyvnil život obyvateľov v ôsmich priľahlých obciach, uvádza agentúra AFP s odvolaním sa miestnych predstaviteľov.

Predstaviteľ miestneho úradu, ktorý sleduje aktivitu sopky, uviedol, že obyvateľov zatiaľ neevakuovali. "Staviame sa k tomu ako k jednorazovej udalosti," uviedol. Dodal, že úrad odporučí evakuáciu, ak sa bude aktivita sopky zvyšovať a ak sa bude rozširovať nebezpečné zóna v jej okolí.

Sopka Merapi dosahuje nadmorskú výšku 2963 metrov a je jednou z najaktívnejších indonézskych sopiek. Pri jej poslednom veľkom výbuchu v roku 2010 zahynulo vyše 350 ľudí. Erupcia si vtedy vyžiadala evakuáciu 280.000 ľudí a bola najsilnejšou od roku 1930, keď pri výbuchu tejto sopky zahynulo 1300 ľudí, uvádza AFP.

Indonézia sa nachádza v oblasti tzv. Ohnivého kruhu, kde sa stretávajú tektonické platne, čo spôsobuje vysokú sopečnú a seizmickú aktivitu. V súostrovnej krajine juhovýchodnej Ázie sa nachádza takmer 130 aktívnych sopiek.






Komentáre