Ekológia

V Krompachoch nocuje viac ako milión piniek severských

"Výnimočné prírodné divadlo môže trvať až do jari, keď pinky odletia hniezdiť späť na sever do tajgy."

TASR/Webmagazin.sk, 7. januára 2021 11:43
Na ilustračnej snímke pinka severská. Foto: TASR Pavol Remiaš

Pravdepodobne najväčšie nocovisko piniek severských na Slovensku sa aktuálne nachádza na okraji východoslovenského mesta Krompachy. Už niekoľko týždňov sa tam každý večer zlieta viac ako milión jedincov drobného spevavca, hniezdiaceho v severskej tajge, ktorý na Slovensko prilieta každoročne tráviť zimu.

"Len občas sa podarí nájsť takéto obrovské nocoviská," informuje na sociálnej sieti terénna základňa Slovenskej ornitologickej spoločnosti Bird/Life Slovensko Avescentrum Senné. V pondelok (4. 1.) ornitológovia v Krompachoch napočítali 1.180.000 jedincov.

Podľa ornitológov sa pinky severské na Slovensku v tomto období živia najmä bohatou úrodou bukvice. Na večer sa ich státisíce z rôznych častí Slovenska zlietajú na krompašské nocovisko. "Prílet sa začína prvými malými kŕdlikmi okolo 14.45 h a vrcholí pred zotmením, keď prilietajú obrovské kŕdle, predvádzajú úžasné letecké akrobacie a sadajú do korún stromov. Celé okolie vtedy hučí čvirikaním piniek, ako keby sa dolinou valila povodeň," približujú ornitológovia s tým, že toto "prírodné divadlo" môže pri súčasnom počasí a dostupnosti potravy trvať ešte niekoľko týždňov, ba až do jari, keď pinky odletia hniezdiť na sever. Ak sa však výrazne ochladí a nasneží veľa snehu, pinky sa presunú za potravou ďalej na juh a juhozápad.
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Komentáre