Ekológia

V Botanickej záhrade v Košiciach otvorili dendrologický náučný chodník

"Pre žiakov základných a stredných škôl sú v rámci projektu pripravené pracovné listy, ktoré môžu využiť pri návšteve záhrady a spoznávaní drevín."

TASR, 30. augusta 2021 12:38
Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach, archívna snímka. Foto: TASR – František Iván

Dendrologický náučný chodník v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (BZ UPJŠ) v Košiciach pre verejnosť oficiálne sprístupnili v pondelok. Urobili tak počas záverečnej konferencie, ktorá bola súčasťou projektu Využitie zbierkových fondov drevín botanických záhrad v Košiciach a Nyíregyházi pri výchove a vzdelávaní detí a dospelých. V rámci neho v BZ UPJŠ preinvestovali okolo 35.000 eur. TASR o tom informoval hovorca univerzity Tomáš Zavatčan.

„Dendrologický náučný chodník spája spodnú časť BZ s arborétom, vedie rôznymi chodníkmi aj chodníčkami v BZ a jeho celková dĺžka je 1700 metrov,“ povedal riaditeľ BZ UPJŠ v Košiciach Pavol Mártonfi. Dodal, že na jeho trase je možné oboznámiť sa s 80 botanickými druhmi alebo kultivarmi drevín, z ktorých je 33 pôvodných a 47 cudzokrajných. Keďže chceli prepojiť edukačnú časť chodníka s relaxom, na trase chodníka je aj päť miest s interaktívnymi edukačnými tabuľami a s exteriérovými fitness zostavami, ktoré sú určené pre dospelých aj pre deti. „Táto veková kategória určite ocení okrem iných zariadení aj lanovú dráhu s dĺžkou 25 metrov. Návštevníci chodníka sa dostanú aj do menej navštevovaných častí 30-hektárového areálu BZ, ktoré poskytujú pekné výhľady na mesto Košice,“ doplnil.

Súčasťou mobiliáru je tiež integrovaná solárna lavička, ktorá ponúka aj možnosť dobíjania mobilu a prístup na internet. Pre žiakov základných a stredných škôl sú v rámci projektu pripravené pracovné listy, ktoré môžu využiť pri návšteve BZ a spoznávaní drevín.

Chodník vznikol v rámci projektu na základe výzvy operačného programu Interreg Slovenská republika-Maďarsko – Fond malých projektov pre východnú programovú oblasť. Celkový rozpočet projektu dosiahol viac ako 58.000 eur, z toho ho sumou takmer 50.000 eur podporil Európsky fond regionálneho rozvoja. Okrem výstavby chodníka si BZ vymenili aj dreviny a pripravili aktivity pre školy. Hlavným cieľom bola spolupráca a výmena skúseností medzi BZ v Košiciach a Nyíregyházi a rozvoj susediacich regiónov na Slovensku a Maďarsku.




Komentáre