Ekológia

Na Slovensku žije 12 druhov plazov, pomôcť im môžu aj ľudia

"Ochranu a význam plazov pre ľudí priblíži aj ekovýchovný program, ktorý Inštitút Daphne pripravuje v rámci projektu Ecoregion SKAT. "

TASR, 24. augusta 2021 10:02
Ilustračné foto. Foto: TASR – Pavol Remiaš

Na Slovensku žije 12 druhov plazov – päť druhov jašteríc, päť druhov hadov, korytnačka bahenná a krátkonôžka štíhla. „Medzi obávané plazy patria najmä hady," skonštatovala pre TASR Monika Chrenková z Inštitútu aplikovanej ekológie Daphne.

Priblížila, že na Slovensku sa vyskytujú štyri druhy užoviek. „Kým užovka obojková a užovka fŕkaná sa zdržiava najmä v blízkosti vôd, užovka hladká a naša najväčšia užovka stromová obľubuje suché lesostepné stráne. Žiadna z nich nie je jedovatá,“ povedala Chrenková.

Ozrejmila, že našim jediným jedovatým hadom je vretenica kľukatá (severná), ktorá sa vyskytuje najmä v oblastiach s vyššou nadmorskou výškou.

„Má viacero farebných foriem, od čisto čiernej, cez hnedú, až po sivastú, s typickým tmavohnedým, až čiernym kľukatým pruhom na chrbte. Spoľahlivo ju spoznáte podľa zvisle štrbinovej zrenice, akú majú aj mačky," doplnila Chrenková.

Komentáre