Ekológia

Ornitológovia našli 40 hniezdnych lokalít orla kráľovského

"Väčšina druhov už úspešne vychovala svoje mláďatá, avšak plamienka driemavá pokračuje v druhom hniezdení."

TASR, 13. augusta 2021 11:23
Na archívnej snímke orol kráľovský. Foto: TASR - František Iván

Ornitológovia spolu s ochranármi skontrolovali tento rok 40 hniezdnych lokalít orla kráľovského na západe Slovenska. Ide o najvyšší počet za desaťročia monitoringu. Počet párov na západe sa tak blíži k populácii na východe SR, kde ich je okolo 50. Uviedol to Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS).

V roku 2017 zaznamenali odborníci na západnom Slovensku hniezdenie len 19 párov orla kráľovského. "Po dlhých rokoch stagnovania západoslovenskej populácie sa konečne môžeme tešiť z nových párov," podotkol Veselovský.

Prekvapením tejto sezóny bol pre ornitológov najvyšší zaznamenaný počet mláďat sokola rároha. Z celkového počtu 40 hniezdnych párov bolo 33 úspešných, pričom spolu vyviedli rekordných 121 mláďat, priblížil Jozef Chavko z RPS.

Pokračuje, že sklamaním je hniezdenie najvzácnejšieho sokola kobcovitého (červenonohého). Na Slovensku je aktuálne známe iba jediné hniezdisko, a to v Chránenom vtáčom území Sysľovské polia pri Bratislave. "Vplyvom daždivej a mimoriadne chladnej jari sa lokálne znížil počet hrabošov aj veľkých druhov hmyzu, ktoré tvoria hlavnú časť potravy sokola kobcovitého. Búdky a hniezda úspešne opustilo len 19 mláďat," skonštatoval Chavko. Dodal, že historické maximum evidujú doposiaľ pre rok 2019, keď vyletelo 73 mláďat.

Výr skalný, najväčšia sova na Slovensku, zahniezdil tento rok v hniezde orliaka morského. Ornitológovia to zaznamenali na Žitnom ostrove. Vyliahli sa mu tri mláďatá, z ktorých prežili dve. "Zvyšky potravy v hniezde nám prezradili, že rodičia ulovili ježa, kačicu a potkana. Začiatkom júna mláďatá sedeli už iba na malých zvyškoch hniezda. Mláďatá ho našťastie stihli úspešne opustiť, kým sa úplne rozpadlo," uviedol Karol Šotnár z RPS.

Veselovský hovorí, že väčšina druhov už úspešne vychovala svoje mláďatá, avšak plamienka driemavá pokračuje v druhom hniezdení. Ornitológovia pri augustovej kontrole búdky v Nových Zámkoch našli šesť mláďat. V okrese Šaľa samica ešte len zahrievala znášku. Na to, ako hniezdenie dopadne, si ornitológovia budú musieť počkať do jesene. "V porovnaní s predošlými dvoma priaznivými rokmi však pôjde určite o nižšiu úspešnosť," poznamenal Veselovský. Dodal, že plamienkam dlhodobo pomáhajú rozmiestňovaním búdok do poľnohospodárskych objektov.




Komentáre