Ekológia

Slovenský projekt LIFE Energia získal európske ocenenie

"Projekt prebiehal na Slovensku v rokoch 2014-2019 a bol doposiaľ najväčší svojho druhu, priblížila organizácia."

TASR, 4. júna 2021 9:34
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP
Bratislava 3. júna (TASR) - Slovenský projekt LIFE Energia, ktorý bol zameraný na skúmanie nárazov vtáctva do elektrických vedení, sa stal víťazom v kategórii ochrana prírody LIFE Awards 2021. Najúspešnejším projektom odovzdala Európska komisia ceny v stredu (2. 6.). Vďaka projektu pribudlo na 82 kilometroch rizikových vedení 9000 výstražných prvkov pre vtákov. Informovala o tom manažérka pre komunikáciu Ochrany dravcov na Slovensku (RPS) Eva Horková.

Európska komisia odovzdávala LIFE Awards 2021 v troch kategóriách - ochrana prírody, životné prostredie a opatrenia na ochranu klímy. V rámci každej kategórie bolo nominovaných päť projektov. "Hlavným cieľom projektu LIFE Energia bolo zvýšiť bezpečnosť elektrických vedení pre vtáctvo, s dôrazom na prevenciu proti kolíziám, ku ktorým dochádzalo v trinástich chránených vtáčích územiach," uviedla Horková. Dodáva, že v rámci projektu boli vyvinuté dve zariadenia na inštaláciu prvku FireFly – technicky prispôsobený dron a prístroj pre pohyb po vodičoch.

Projekt prebiehal na Slovensku v rokoch 2014-2019 a bol doposiaľ najväčší svojho druhu, priblížila organizácia. Spojil päť partnerov zo súkromného, štátneho i mimovládneho sektora a priniesol výsledky na národnej i medzinárodnej úrovni.

Komentáre