Ekológia

V Dunajských luhoch obmedzili výrub stromov počas hniezdenia orliaka

"Orliak morský je najväčší dravý vták vyskytujúci sa na Slovensku."

TASR, 17. mája 2021 17:25
Na snímke orliak morský. Foto: TASR Roman Hanc

Bratislava 17. mája (TASR) - Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) obmedzila výrub stromov v chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Dunajské luhy počas hniezdenia dravca orliaka morského. Informuje o tom na svojom webe.

Inšpektori začali prešetrovať výrub stromov v blízkosti Biskupického ramena pri Bratislave na základe podnetu zo sociálnej siete. V lokalite sa momentálne vykonávajú kompenzačné opatrenia súvisiace s výstavbou diaľnice D4/R7. Biskupické rameno je súčasťou CHKO Dunajské luhy aj Chráneného vtáčieho územia Dunajské luhy.

Počas šetrenia v marci zistila SIŽP prebiehajúci výrub stromov na lesných pozemkoch v chránenom území. "Inšpektori odboru ochrany prírody a krajiny požiadali prítomných pilčíkov o podanie vysvetlenia. Na základe uvedeného SIŽP v spolupráci so Štátnou ochranou prírody SR zistila, že jedna z lokalít, v ktorej sa mal výrub neskôr uskutočniť, zasahuje do ochrannej zóny hniezda orliaka morského," uviedla inšpekcia.

Pripomína, že počas hniezdenia je orliak veľmi citlivý na rušenie, a preto by pri výrube stromov hrozilo, že sa pár orliaka vyplaší a opustí hniezdo. Samica podľa SIŽP väčšinou znesie jedno až tri vajíčka. "Za 40 dní vysedí mláďatá, ktoré si vyžadujú starostlivosť v hniezde ešte zhruba 90 dní a ešte aspoň dva mesiace po vyletení z hniezda sú bezbranné a plne závislé od kŕmenia rodičmi," podotkli inšpektori.
Na archívnej snímke samica orliaka morského. Foto: TASR Roman Hanc

Ťažbu v ochrannom pásme hniezda zastavili ešte pred jej začatím. Prerušili ju do obdobia, keď sa hniezdenie ukončí. "SIŽP teší fakt, že objednávateľ výrubov plne rešpektuje uložený zákaz a aj vďaka tomu sú splnené podmienky, aby bolo súčasné hniezdenie tohto vzácneho druhu úspešné," uvádza.

Orliak morský je najväčší dravý vták vyskytujúci sa na Slovensku. Prebýva v lužných lesoch a hniezdi v korunách starých mohutných stromov, na ktoré má dobrý prílet, približuje inšpekcia. Dopĺňa, že dravec už raz na Slovensku vymizol, stalo sa tak pre znečistenie prostredia a pre jeho nekontrolovaný lov. V 80. rokoch sa orliak na Slovensko postupne vrátil, hniezdi tu niekoľko párov. Orliak morský je zákonom chránený a jeho spoločenská hodnota je 5990 eur, dodali inšpektori.

Komentáre