Ekológia

Ochrana dravcov na Slovensku: V mestách už možno vidieť sokoly

"Ochranárov teší, keď sú ľudia tolerantní voči okrídleným podnájomníkom. Stačí im pokoj, kým lokalitu neopustia vtáčence."

TASR, 12. mája 2021 14:28
Na snímke sokol červenonohý. Foto: TASR/AP
Bratislava 11. mája (TASR) - Hniezdenie sokolov myšiarov môže tento rok skomplikovať nedostatok potravy. Dôvodom je nízka populácia hrabošov poľných, ktorými sa najčastejšie živia, vysvetlil Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS). Sokoly už možno pozorovať aj v mestách, často sa usídľujú na parapetách, v kvetináčoch či na balkónoch. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu RPS Eva Horková.

V blízkostí polí zvyknú stavať sokolom búdky a tzv. barličky na dosadanie dravcov, slúžia tak ako biologickí ochrancovia polí. „Zatiaľ čo v roku 2019 bol hraboš v mnohých regiónoch premnožený a spôsoboval veľké škody na úrode, tento rok pozorujeme na viacerých miestach mimoriadne nízky stav populácie. Bol som svedkom sokolích súbojov o iné zložky potravy, ktorých dostupnosť je tiež pomerne nízka. Našiel som aj jedince, ktoré následkom takýchto súbojov prišli o život, čo je naozaj znak kritickej situácie,“ skonštatoval Slobodník.

Na druhej strane však hovorí, že v menej poľnohospodársky intenzifikovaných oblastiach prebieha hniezdenie veľmi podobne ako v predošlých rokoch, čo naznačuje, že tu je krajina z hľadiska biodiverzity na tom lepšie.

Aktuálne už prebieha hniezdenie sokola myšiara aj v rámci miest. "Prezradia ich typické, hlasné zvukové prejavy, ktorými navzájom komunikujú a spestrujú mestské prostredie, krúžiac nad našimi hlavami," priblížil Slobodník. V mestách má sokol myšiar pestrejší jedálniček, nedostatok hraboša kompenzuje vtákmi, netopiermi či jaštericami.

Ochranárov teší, keď sú ľudia tolerantní voči okrídleným podnájomníkom. Stačí im pokoj, kým lokalitu neopustia vtáčence. "Vďaka ľuďom sme sa od roku 2018 dozvedeli o viac ako stovke hniezd, z ktorých vyletelo od tohto času niekoľko stoviek mláďat. Informácie nám umožnili pomôcť pri adopcii opustených mláďat, záchrane zranených jedincov či zlepšení prehľadu o pohybe označených jedincov, potravnej špecializácii a podobne," poznamenal Slobodník. Ľudí aj tento rok vyzýva, aby o sokoloch informovali prostredníctvom formulára na adrese www.dravce.sk/postolka, kde zároveň nájdu najčastejšie otázky.

Komentáre