Ekológia

Slnovrat na Dunaji opäť pripomenie bohatstvo a význam veľrieky

"Program zahŕňa plavby na lodi, člnkovanie a športové hry pre deti, odhaľovanie sveta mokradí, splavovanie zákutí dunajských ramien, splav po Dunaji z Bratislavy až do Komárna či skupinové plávanie."

TASR, 1. júna 2021 13:03
Na snímke pohľad na sútok Dunaja a Moravy z hradu Devín. Foto: TASR Dano Veselský

Význam a bohatstvo Dunaja aj tento rok pripomenie iniciatíva Slnovrat na Dunaji, ktorá je prehliadkou podujatí a komunít pôsobiacich na celom slovenskom toku veľrieky a jej ramien vrátane Malého Dunaja. Program piateho ročníka podujatia počas júna zahŕňa plavby na lodi, člnkovanie a športové hry pre deti, odhaľovanie tajomného sveta mokradí, člnkovanie na Malom Dunaji, splavovanie okolo zákutí pokojných dunajských ramien, splav po Dunaji z Bratislavy až do Komárna či skupinové plávanie.

Program Slnovratu na Dunaji je vyskladaný z aktivít vyše 20 rôznych organizácií pôsobiacich na rieke. Sú medzi nimi vodácke kluby, environmentálne, komunitné a kultúrne organizácie, súkromné prevádzky a podniky, verejné inštitúcie aj samosprávy. Podujatie symbolicky odkazuje na júnový slnovrat, ktorý je predzvesťou leta a láka čoraz viacej k pobytu pri vode. "Na rieke sa v lužnej prírode i zastavaných oblastiach stretáva veľmi rôznorodé spektrum ľudských aktivít, záujmov a profesií. Dunaj je ucelené prepojené územie, ktoré všetci zdieľame a môžeme ho spoločne užívať," uviedli organizátori.
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Pod dohľadom inštruktorov si prostredníctvom tohto podujatia môžu záujemcovia vyskúšať pádlovanie v kajaku, previezť sa výletnou loďou či rýchločlnom, pridať sa k čisteniu dunajských brehov, pozorovať svet vodného vtáctva, pochopiť význam mokradí pre živú krajinu, objavovať nepoznané zákutia malých dunajských ramien či tradičné lodné technológie.

Slnovrat na Dunaji je jednou z aktivít Dunajského fondu, nadačného programu Stredoeurópskej nadácie - Középeurópai alapítvány. Dunajský fond pôsobí ako otvorená platforma pre spoluprácu aktérov a združovanie zdrojov v záujme lepšej kvality života a verejných priestranstiev na Dunaji. Kompletný program Slnovratu na Dunaji nájde verejnosť na www.slnovratnadunaji.sk.
Na archívnej snímke rieka Dunaj pri Šamoríne. Foto: Adriana Forgáčová

Komentáre