Ekológia

Odborníci: Nárast priemernej svetovej teploty sa zrýchľuje

"Tento rok je historicky druhým najhorúcejším. Podľa amerického Národného úradu pre oceány a atmosféru je stále možné, že tohtoročná priemerná svetová teplota presiahne historický rekord z roku 2016. "

TASR, 3. apríla 2023 15:27
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nárast priemernej svetovej teploty sa približuje k limitu parížskej klimatickej dohody z roku 2015. V najbližších desiatich rokoch ho pravdepodobne prekročí, informovala v stredu agentúra AP s odvolaním sa na novú správu Organizácie Spojených národov.

Podľa parížskej klimatickej dohody by nárast globálnej teploty nemal prekročiť 1,5 stupňa Celzia oproti hodnotám z priemyselnej revolúcie.


Existuje 25-percentná šanca, že nárast priemernej teploty sa v najbližších piatich rokoch dostane práve na túto hodnotu.

Vyplýva to z novej vedeckej správy, ktorú vydala v stredu OSN v spolupráci so Svetovou meteorologickou organizáciou (WMO) a ďalšími svetovými vedeckými skupinami.

V dôsledku oteplenia nad hodnotu 1,5 stupňa Celzia sa dramaticky zvýši riziko vzniku katastrof po celom svete.

Podľa novej správy OSN sa už teplota od čias priemyselnej revolúcie zvýšila o 1,1 stupňa Celzia, pričom posledných päť rokov bolo horúcejších než tie predchádzajúce.


"Pravdepodobnosť dosiahnutia limitu 1,5 stupňa (Celzia) sa každým rokom zvyšuje," uviedol pre AP generálny tajomník WMO Petteri Taalas.

"Je pravdepodobné, že ak nezmeníme svoje správanie, dôjde k tomu v najbližších desiatich rokoch," dodal.

Takéto zrýchlenie sa zásadne líši od predpovede správy OSN z roku 2018, podľa ktorej malo k dosiahnutiu limitu dôjsť medzi rokmi 2030 až 2052.

Klimatológ zo Stanfordskej univerzity Noah Diffenbaugh tvrdí, že oteplenie doposiaľ zvýšilo pravdepodobnosť vzniku rekordných horúčav na viac ako 80 percentách planéty, pričom riziko takýchto extrémov v Kalifornii sa zvýšilo dvoj- až trojnásobne.

Emisie oxidu uhličitého sa tento rok v dôsledku obmedzeného cestovania a priemyselnej činnosti počas pandémie nového koronavírusu globálne znížia o štyri až sedem percent.

Taalas však varuje, že skleníkový plyn sa vo vzduchu udrží aj 100 rokov, takže jeho množstvo v atmosfére bude naďalej rásť.

Tento rok je doposiaľ historicky druhým najhorúcejším. Podľa amerického Národného úradu pre oceány a atmosféru je však stále možné, že tohtoročná priemerná svetová teplota presiahne historický rekord z roku 2016.

Komentáre