Ekológia

Na Muránskej planine zaznamenali počas monitoringu päť vlčích svoriek

"Do zimného monitoringu veľkých šeliem na Muránskej planine sa zapojilo celkom 24 mapovateľov, okrem ochranárov i dobrovoľníci."

TASR, 16. marca 2023 14:40
Na snímke vlk. Foto: TASR - Radovan Stoklasa
Revúca 15. marca (TASR) –
Na území Národného parku (NP) Muránska planina a v jeho ochrannom pásme sa začiatkom februára uskutočnil zimný monitoring veľkých šeliem. Ochranári na území parku počas dvoch dní zaznamenali päť svoriek vlka dravého. Na svojej oficiálnej webovej stránke o tom informovala Správa NP Muránska planina.

Do zimného monitoringu veľkých šeliem na Muránskej planine sa zapojilo celkom 24 mapovateľov, okrem ochranárov i dobrovoľníci. Celkovo počas dvoch februárových dní zmonitorovali 26 trás v celkovej dĺžke 398 kilometrov. Pri prechádzaní trás šelmy monitorovali zaznamenávaním stôp, trusu alebo chlpov.

"Prostredníctvom tejto metódy sme pri tohtoročnom zimnom monitoringu zaznamenali štyri jedince rysa ostrovida, deväť jedincov medveďa hnedého a päť svoriek vlka dravého. Dve monitorované vlčie svorky majú jadro teritória v národnom parku, teritórium zvyšných troch doňho zasahuje len okrajovo," priblížila správa národného parku. V monitoringu veľkých šeliem budú ochranári pokračovať aj počas roka, a to formou zaznamenávania pobytových znakov zvierat či s pomocou fotopascí.

Komentáre