Ekológia

Na Slovensku spozorovali nový vtáčí druh – ľabtušku veľkú

"Ľabtuška veľká je spevavý vták s veľkosťou od 17 do 20 centimetrov s dlhším zobákom a dlhými žltými nohami. "

TASR, 27. septembra 2022 15:50
Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Palkovič

Pri obci Mikušovce neďaleko Lučenca bol pozorovaný nový vtáčí druh. Ľabtušku veľkú spozorovali ornitológovia počas monitoringu migrácie vtákov, druh finálne určili vďaka jeho charakteristickému hlasu. TASR o tom informovala Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko (SOS/BirdLife Slovensko).

Ľabtuška veľká bola pozorovaná v Chránenom vtáčom území Poiplie na poliach pri obci Mikušovce v okrese Lučenec. Odborníci ju spozorovali počas monitoringu zameraného na migráciu kane močiarnej.

"Keď som túto ľabtušku počul a neskôr zbadal počas monitoringu migrácie vtákov, hneď som vedel, že ide o niečo nezvyčajné. Podľa charakteristického hlasu, ktorý sa mi podarilo nahrať diktafónom a dodatočného pozorovania som druh finálne určil,“ povedal Marian Mojžiš z organizácie SOS/BirdLife Slovensko.

Ľabtuška veľká je spevavý vták s veľkosťou od 17 do 20 centimetrov s dlhším zobákom a dlhými žltými nohami. Sfarbená je nenápadne, v hnedých tónoch na vrchu tela a svetlejšie na bruchu a spodnej časti. Ide o sťahovavý druh, ktorý sa rozmnožuje na sibírskych lúčnych a trávnatých biotopoch a zimuje v juhovýchodnej Ázii.

Podľa ornitológov sa ľabtušky veľké stali v posledných rokoch pravidelnými jesennými a zimnými návštevníkmi aj v západnej Európe. Jedince vyskytujúce sa v juhozápadnej Európe absolvujú podľa výskumov 6000 kilometrov dlhú cestu zo Strednej Ázie. Pri migrácii prelietajú aj nad územím Slovenska, ich pozorovanie preto odborníci očakávali, no až doposiaľ potvrdené nebolo.

"Pozorovanie ľabtušky veľkej bude predložené na potvrdenie Faunistickej komisii SOS/BirdLife Slovensko, ale vzhľadom na okolnosti pozorovania a doložený záznam hlasu pozorovaného vtáka predpokladáme jeho zaradenie na zoznam vtákov, ktoré boli na Slovensku pozorované vo voľnej prírode," poznamenal za SOS/BirdLife Slovensko Matej Repel.

Počas aktuálnej jesene je ľabtuška veľká už druhým pozorovaným novým vtáčím druhom na území Slovenska. V polovici septembra ornitológovia informovali o pozorovaní plameniaka ružového v okolí Trnavy.





Komentáre