Ekológia

Na Senianskych rybníkoch spozorovali ornitológovia 61 vtáčích druhov

"Na podujatí v Sennom sa tento rok počas víkendu zúčastnilo viac ako 150 ľudí, čím ju Lackovičová ohodnotila ako najúspešnejšiu v rámci Slovenska."

TASR, 6. októbra 2021 14:19
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počas prvého októbrového víkendu (2. - 3. 10.), v rámci Európskych dní vtáctva, pozorovali ornitológovia i široká verejnosť na Senianskych rybníkoch na rozhraní Michalovského a Sobraneckého okresu jesennú migráciu vtáctva. Z pozorovacej veže Ostrovik tu zaznamenali 61 vtáčích druhov a 12.875 jedincov, priblížil výsledok akcie Matej Repel zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti (SOS)/BirdLife Slovensko.

Zo "zaujímavostí" Repel uviedol pozorovanie sokola lastovičiara, posledných chavkošov nočných, lyžičiara bieleho, bociana čierneho alebo oneskorenú volavku purpurovú. "Zo zimných hostí privítali na Sennom prvú tohtoročnú pinku severskú, husi bieločelé a tundrové," doplnila za SOS/BirdLife Slovensko Zuzana Lackovičová.

Na podujatí v Sennom sa tento rok počas víkendu zúčastnilo viac ako 150 ľudí, čím ju Lackovičová ohodnotila ako najúspešnejšiu v rámci Slovenska. Ornitológovia z SOS/BirdLife Slovensko boli s odbornými výkladmi záujemcom počas víkendu k dispozícii aj v Trenčíne, na Hrušovskej zdrži a pri vodnej nádrži Bešeňová.

"Tohtoročnou témou Európskych dní vtáctva je poukázanie na potrebu obnovy prírody a ochrany a manažmentu biotopov, ktoré vtáky pri migrácií nevyhnutne potrebujú," ozrejmila Lackovičová. Jedným z takýchto biotopov sú mokrade, ktoré ornitológovia na Senianskych rybníkoch udržiavajú vďaka projektu LIFE IPORSEN.

Komentáre